Шефът на ЦРУ Леон Панета заяви, че е провел много добър разговор с българския премиер Бойко Борисов.

Той посочи, че двете страни са обсъдили редица въпроси и българският министър-председател е получил уверението му, че американското разузнавателно управление ще направи всичко възможно, за да продължи доброто сътрудничество с България.

Сред обсъдените теми на днешната среща в Министерски съвет са били и общите усилия за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност в България.

Панета подчерта, че е предал на Борисов поздрави от американския държавен глава Обама, който е изразил силната подкрепа на САЩ за страната ни по отношение на сигурността и безопасността в България.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че директорът на ЦРУ е дал висока оценка за работата на българските служби.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов от своя страна заяви, че предстоят срещи с ръководството и по-ниските нива на дирекциите на ЦРУ.

Той подчерта още, че операция „Октопод" е била сред акцентите в разговора между премиера Бойко Борисов и директора на ЦРУ Леон Панета.

Цветанов изтъкна, че от американското разузнаване са дали висока оценка за проведените у нас специализирани операции през последните месеци.

Тема на разговора с шефа на ЦРУ е бил и въпросът за корупцията и борбата с организираната престъпност, съобщи Цветанов. Вътрешният министър заяви, че не може да коментира предстоящи акции или операции и допълни, че може да коментира само това, което е направено към момента.

На въпрос каква оценка са дали от ЦРУ за нивото на подготвеност за реакция за тероризъм, вицепремиерът подчерта, че самият факт, че директорът на ЦРУ е в България, означава един положителен знак за всичко, което се прави съвместно.

Цветанов обясни, че на срещата не са коментирани намеренията на българското правителство за реформи в разузнавателните служби у нас.

Вътрешният министър допълни, че е много важно това, че МВР няма да допусне да се превърне в поредния експеримент, който трябва да бъде приложен към служителите.
Той припомни, че през миналия мандат са били проведени две диаметрално противоположни реформи, което е довело до една по-ниска ефективност и по-ниска мотивация за служителите.

По думите на Цветан Цветанов основен акцент е и че до голяма степен работата на МВР е довела и до отблокиране на европейските фондове и по този начин България има възможност да се възползва от солидарността на европейската общност.

Днешните операции и акции, които се провеждат от страна на МВР гарантират точно тази стабилност и борба срещу корупцията, което дава възможност от Европа да влязат свежи пари и които да бъдат гарантирани тук, изтъкна той.

В момента политическата воля, която е факт, дава тази свобода на всички оперативни служби, които имат съществен контакт и съвместни операции с ЦРУ, заяви вицепремиерът.

МВР оптимизира работата си, изтъкна министър Цветанов и допълни, че тази година се работи с много по-нисък бюджет в сравнение с миналата година. От създадената оптимизация на работата имаме по-голяма ефективност и по-голяма превенция, която да ограничи както корупцията, така и тежката организирана престъпност, подчерта още той.

По отношение на последните операции вътрешният министър изтъкна, че те са били насочени и срещу въоръжените грабежи, и срещу организираната престъпност.
Т.нар. "Лихвари" са действали необезпокоявано на територията на цялата страна и са превърнали в зависими много български граждани, които в последствие могат да бъдат манипулирани и да им се упражнява всякакъв възможен физически или психически тормоз, обясни вицепремиерът.

Има незаети щатни места в много областни дирекции на МВР, посочи още Цветанов. Най-сериозен е вакуумът в СДВР.

Обявени са конкурси за определени длъжности, но естествено е, че в оптимизиране работата и съкращенията, които бяха направени от 3000 бройки, това автоматично води до невъзможност да бъдат запълнени всички вакантни места, които има в момента в системата на МВР, допълни вътрешният министър.
Той обаче бе категоричен, че това няма да повлияе върху ефективността и организацията на работата във ведомството.