Чрез министерство на външните работи сме изискали решението на последната инстанция на македонския съд по случая Спаска Митрова.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов и отбеляза, че е разбрал, че решението е от март, но чак сега се съобщава.

Той припомни, че цялата общественост в България се вдигна в подкрепа на Митрова и каза, че е мислел случая за приключен, тъй като на няколко инстанции съдът в Македония приключва делата си в нейна полза.
Апелативният им съд присъди в нейна ползва решение, припомни още Борисов.

„Любовта е сляпа, хората се женят, развеждат, има ги тези частноправни спорове навсякъде", каза Борисов.
„Ние като държава трудно бихме могли да коментираме съда и неговите решения на последна инстанция - на техния ВКС", добави той.

Борисов каза, че няма да свърже този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще заяви, че България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединява към европейската общност.

Премиерът, който направи този коментар по време на брифинга си с Хашим Тачи, даде за пример Косово, които до неотдавна бяха във война. Борисов изтъкна че се търсят всички пътечки за дипломация, така че заедно - и Косово, и Сърбия да вървят към ЕС.

Истински се надявах и колегите в Македония това да правят, но не минава и ден или седмица да не получим сигнали за отношение, което най-малко заслужава българският народ, каза Борисов и добави:
"Първи ги признахме, винаги сме им помагали във всичко. По-братски народ, по-близък от македонския на Балканите ние нямаме. Какво налага това да го правят, не знам."
Борисов предположи какво ще кажат - че най независимият съд е преценил така.

„Добре, не коментираме съдебното решение, но съдебната им система, когато дойде време да я коментираме, ще я коментираме така, както преценим, а ние ще преценим, че трябва да бъде независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани.
Ще съдим по европейски критерии", категорично заяви Борисов.

По-рано евродепутатът и председател на Национал-демократичната партия Димитър Стоянов се срещна с премиера във връзка с казуса, след което коментира, че членството на Бившата Югославска република Македония може да бъде поставено под въпрос.

Димитър Стоянов и зам.-председателите на НДП Борислав Стоянов и Петър Хлебаров ще търсят среща и с президента Росен Плевналиев, на когото ще предложат да даде на Спаска Митрова и дъщеря й убежище.

Според закона президентът може да предостави убежище на лица, чиито човешки права са системно нарушавани в чужбина и са заплашени, живота, здравето и свободата им. В случай на предоставяне на убежище ще стане възможно и прехвърлянето на Спаска и Сузана в България.

Юридическият екип на партията подготвя жалба в Съда по правата на човека в Страсбург, с която ще се иска БЮРМ да бъде глобена със сума не по-малка от 1 милион евро заради многогодишния тормоз и нарушаване на човешките права на Спаска Митрова и семейството й.