Оценяваме ролята и влиянието на Кралство Йордания в регионален и глобален план, затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си с принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фираз.

Принцеса Фираз е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на "Петра Нешанъл Тръст" - най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

Премиерът увери, че Йордания е желан партньор за България и активизирането на двустранното сътрудничество в редица сфери доказва волята на страната ни за издигането на равнището на връзките между двете държави.

Йорданската принцеса впечатлена от развитието на туризма ни

Йорданската принцеса впечатлена от развитието на туризма ни

Ангелкова подчерта, че туризмът и културата могат да ни направят по-силни и сплотени

Страната ни е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия, изтъкна Борисов по повод развитието на културно-историческия туризъм и програмите за внедряване на обучението за съхранение на културното наследство.

Той посочи, че българското правителство подкрепя идеята за неразривна връзка между културата и туризма.

Министър-председателят заяви, че въпреки международната конкуренция туризмът все повече утвърждава България като предпочитана дестинация. Той подчерта, че близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година за първи път привлече над 9,2 млн. чуждестранни гости.

Премиерът посочи и че секторът обхваща 11% от общата заетост в страната и е част от устойчивото развитие на икономиката ни.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фираз у нас беше договорено стартирането на пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство, като се ползва опитът на "Петра Нешанъл Тръст" за представяне на историческите паметници по подходящ начин.

С летен туризъм България изпреварва Кипър, Малта и много други в ЕС

С летен туризъм България изпреварва Кипър, Малта и много други в ЕС

Сред тях са и Холандия, Ирландия, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Белгия, Финландия, Дания и Люксембург

За целта беше договорено подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на България и "Петра Нешанъл Тръст".

Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения, изтъкна премиерът.

Той посочи и че друг основен приоритет на българското правителство е образованието.