Радвам се да съм в България, защото посещението тук е нещо специално. Между нашите две държави има доста прилики, но вашият туризъм се развива много по-добре.

Това заяви принцесата на Йордания Дана Фирас, която е на визита у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Преди откриването на майсторския си клас в София Дана Фирас посочи, че есенцията на културното наследство се намира в това кои сме ние и ще ни помогне да научим повече за живота на хората. По думите й миналият опит показва как са се развивали икономиките, как са се отглеждали културните традиции.

Не може да има устойчиво развитие без опазване на културното наследство. Запазването на равновесието е пътят към устойчивост, изтъкна тя.

Според ЮНЕСКО културата трябва да е мерило за устойчивото развитие.

Принцесата припомни и значението на приетите през 2015 г. цели за устойчивото развитие, в които културата бе спомената само отчасти, но културното развитие започна да става сериозен фактор в икономиката, образованието, равенството.

Много държави от начало не отчитаха, че културата е приоритет, смятаха я за лукс. Трябва да се промени тази позиция, категорична бе тя.

Принцесата на Йордания акцентира, че когато говорим за управление на туризма, говорим за управление на културата. Тя подчерта, че страната силно зависи от туризма и той формира повече от 19 на сто от БВП.

Дана Фирас изтъкна още, че имат детски програми за 7-8-годишни, които от ранна възраст се учат да опазват културата с модерна система на обучение.

Министър Ангелкова от своя страна отбеляза, че през миналата година страната е преминала за първи път границата от 9 млн. чуждестранни туристи, което е повече от населението й. 5 млн. туристи са споделили, че са посетили България с цел културен туризъм. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната заедно със сходните индустрии, ето защо трябва да отчитаме значението му за устойчивото развитие на икономиката, посочи тя.

По думите й говорим не само за развитието на туристическия сектор, но и за нещо по-голямо - запазване на културното наследство. България е изключително богата в това отношение със своите 40 хил. артефакти, с хилядите манастира и църкви, допълни Ангелкова.

Тя заяви още, че България използва всички възможности да затвърди ролята на туризма и чрез него да подпомогнем дългосрочното развитие на Дунавския регион.

Културата и туризмът са от съществено значение за успеха на стратегията на ЕС за тази част на континента и имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени, подчерта тя.

Дунавската културна платформа като европейска инициатива цели да разшири културните маршрути. Въпреки голямата международна конкуренция страната ни все повече се утвърждава като дестинация за силен туризъм и цялото правителство застана зад сектора в негова подкрепа, допълни тя.

Близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9 млн. чуждестранни туристи, изтъкна още Ангелкова.

Йорданската принцеса Дана Фирас обърна внимание, че Дунавският регион е много важен, тъй като обединява държави членки на ЕС и държави, които са извън него.

След края на конференцията министър Ангелкова съобщи, че ведомството е готово да стартира пилотна инициатива - подготовка на меморандум за сътрудничество с "Петра Нешанъл Тръст" за обучение на подрастващите как да се опазва културното наследство, като се ползва опитът на организацията. Обмисля се също създаване на обществени съвети на големите културни обекти, които да подпомогнат тяхното опазване и промотирането им.

Културният министър Боил Банов пък подчерта, че културата и творческите сектори играят важна роля за развитието на страната.