Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул. Във фейсбук той анонсира, че ще проведе срещи на четири очи с премиера Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Борисов е в турския мегаполис по негова покана на Йълдъръм.

Първата среща на Бойко Борисов е с турския му колега - Бинали Йълдъръм, става ясно от снимки във фейсбук профила му. 

ЕС е в паника от мигрантите, спасението ни – да сме добре с Турция, обяви Борисов

ЕС е в паника от мигрантите, спасението ни – да сме добре с Турция, обяви Борисов

България започва все повече да се харесва на мигрантите

Официално Борисов е поканен от турските власти да присъства на откриването на третия мост на Босфора, но от разпространената стенограма на правителственото заседание от сряда става ясно, че Борисов ще търси сътрудничество с южната ни съседка за съвместно решаване на мигрантския натиск.

"Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, казал Борисов на министрите.

Друга възможна тема на разговора е създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, за която Турция настоява пред Европа. Възможно е турската страна да иска и сътрудничество от България във връзка с мерките, предприети след опита за преврат в страната преди няколко седмици.

След разговорите в Истанбул, Борисов ще отпътува за Берлин, където ще проведе срещи с канцлера Ангела Меркел и останалите държавни ръководители на страните от ЕС, пише още той във фейсбук.