След като децата в 6-ти клас могат да работят с приложенията на последния модел айфон, те ще могат да разберат и какво е „Немили – недраги” и „О, неразумни и юроде”. Тази позицията изрази социалистът Валери Жаблянов.

Пред нас Министерски съвет внесе искане за поредната промяна, но тя не е аргументирана и явно се прави от съображения, които „не са за пред българското общество”, заподозря Жаблянов от трибуната на НС след като вицепремиерът Томислав Дончев представи номинацията на Меглена Кунева за образователен министър.

Промяната на министъра, според Жаблянов, се прави заради острото негодувание на обществото срещу учебните програми: "Българското общество настръхна. Това беше причината министър-председателят да се уплаши".

Той предупреди, че в момента страда самосъзнанието на нацията. „Кризата на нацията е политическа, образователна и психологическа, изтъкна Жаблянов. Паралелно с това се изхвърля българското от образованието, убеден е Жаблянов.

Подкрепата за правителството все повече се свива и сме свидетели на поредното сътресение в изпълнителната власт, убеден е червеният депутат.

Според него днес парламентът бил в тази ситуация обаче, защото мнозинството приело неработещ Закон за предучилищното и училищно образование и въвело поредица от неработещи практики.

Жаблянов смята, че има некадърно разбиране в управляващото мнозинство какво трябва да се случи в образованието.

Не сме пасажери – каня ви да бъдем екипаж. За това настоя Снежана Дукова от ГЕРБ по време на дебатите за смяната на образователния министър. Тя се разгневи от лъжите, които чува от левицата и заяви, че депутатът Жаблянов е говорил 20 минути откровени лъжи.

Според нея политолози като него нямат място в образованието. „Разбирам, че искате да хванете бика за рогата. Разбирам, че сте пред конгрес”, изтъкна депутатката от ГЕРБ, според която „нито му е мястото, нито му е времето”.

Дукова продължи с убийствени критики по адрес на червените – „Вие не търпите развитие, за жалост.”

Законът за училищното и предучилищното образование по думите бил адаптиран в крак с времето. С него се деверсифицирало образонието.

„За пръв път, да ме слуша тук и госпожа Кунева, образованието е национален приоритет, обясни Снежана Дукова и надълго и нашироко обясни ползите от закона. Според нея един от плюсовете му е, че законът гарантира функиционална грамотност.

Гарантирала се у сибсидиарност на образованието. Да ви кажа ли какво е това, попита Снежана Дукова червените и подчерта, че времето изисква „друга менталност”.

Вие сте замръзнали в 19 век със своята консервативност, предположи депутатката по адрес на социалистите. Пътят е ясен и той не е отрицание, смята Дукова, като според нея били нужни бързи и смели решения. Не бъдете анахронисти, призова тя от трибуната на Народното събрание, като обяви, че ГЕРБ ще подкрепят Меглена Кунева за образователен министър.