ДПС се интересува от детайлите в актуализацията на бюджета и настоява за отговор на въпроса как ще се използват 1.2 млрд. лева в оперативния резерв на бюджета.

Това е едно увеличение с 130% на този резерв, посочи депутатът Алиосман Имамов.

„Преди две години, когато Станишев предвиди в един бюджет 500 милиона в този оперативен резерв, попитах за какво са му тези „джобни пари", припомни Имамов и заяви, че този въпрос остава в сила сега.

ДПС настоява за отговор сега как и по какъв начин ще бъдат използвани тези средства. Имамов поясни, че този оперативен резерв се използва единствено и само по разпореждане на премиера и не е необходимо становище на законодателната власт.

В стаята на парламентарната група в Народното събрание бе открита т.нар. "Стена на истината" за основните икономически показатели на страната.

 

Идеята е да бъде продължено нанасяне на данни и да се правят сравнителни анализи с времето от управлението на тройната коалиция, поясни Алиосман Имамов.
Цел на илюстрациите е да се спре с демагогията по отношение на наследството, подчерта Имамов.

В диаграмите и графиките се представят тенденциите в развитието на БВП, производителността на труда, динамиката на заетостта, инфлацията, преките чуждестранни инвестиции, вноса, износа, фискалния резерв, излишъците и дефицитите.

Стената на истината е отворена и за други парламентарни групи, съобщи Лютви Местан. „Идеята за наследството трябва да се деидеологизира, а това може да стане само на езика на фактите", подчерта той.

България още не е достигнала дъното на кризата и е в значително по-неблагоприятна ситуация в сравнение с останалите европейски страни, които бележат икономически растеж, посочи Имамов.

Анализирайки данните, той изтъкна, че фискалният резерв на България е достигнал максимална стойност през ноември 2008 година - 12 милиарда лева, след което рязко намалява и продължава да спада. За първото тримесечие на тази година е 6.4 млрд. лева.

Депутатът от ДПС изрази тревога относно намеренията на управляващите да актуализират Бюджет 2010, като намалят неснижаемия минимален размер на резерв от 6.3 на 4.5 млрд. лв.
Надяваме се управляващите да са си направили ясни сметки и новият неснижаем минимум да не създаде проблеми, посочи Имамов.

От ДПС изразиха и надежда този минимум от 4.5 млрд. лв. да не бъде достигнат, за да не се постави в риск фискалната стабилност на страната.

Според партията дефицитът ще продължи да се задълбочава. Основен проблем на Бюджет 2010, както и на варианта за актуализация е, че тежестта на кризата се поставя върху групите с ниски доходи. Основните цели на управляващите според ДПС трябва да е намаляване на дефицита и стимулирането на икономическата активност.

Според ДПС всеки депутат трябва да е наясно с икономическата картина на страната във всеки момент, като хората на Доган смятат, че Стената на истината, на която периодично ще бъдат нанасяни нови данни ще помогне за това.