Най-лесното е да кажеш "подведен" - така премиерът Бойко Борисов задочно отговори на освободения от него директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Ексшефът на ББР се раздели с поста си заради скандал около кредит за 75 млн. лв., отпуснат на фирма с минимална дейност, която е свързана с колектори. Вчера обаче Мавродиев заяви, че министър-председателят е бил подведен.

"Да нямаш усета, да нямаш усещането, да нямаш не нюх... да имаш разбиране, че когато ние говорим как всяка една фирмичка, магазинче, самоосигуряващите се артисти и творци да спасим... и изведнъж да даваш 75 млн. кредит", коментира Борисов на днешния брифинг след срещата със Светия синод.

Премиерът бил подведен с фалшива новина, убеден Мавродиев

Премиерът бил подведен с фалшива новина, убеден Мавродиев

Сделката не можело да бъде разтрогната

Премиерът подчерта, че дори и банката да действа по правилата на всички останали банки, за народа тя е държавната банка и в този контекст трябва да се съобразява със ситуацията. А ситуацията по думите на премиера е, че държавата трябва да мисли преди всичко са структуроопределящите сектори и сигурността - това е здравеопазването, пенсиите, парите за полицаите.

Борисов беше категоричен, че не би пуснал такъв кредит в ситуацията на криза: "Пазиш парите, може да не ни стигнат. Изпадали сме в ситуация пенсията да е 3 долара, знаем какво е." Затова и "не е красиво, не е правилно и не е морално" в такава ситуация банката да дава такъв кредит в такъв момент.

Припомняме, вчера изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев заяви, че премиерът е бил подведен с фалшива новина. Думите му бяха по повод поисканата му оставка от министър-председателя заради отпуснат от ББР кредит от над 70 млн. лв. на фирма, свързана с колекторска дейност.

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Владислав Горанов и Емил Караниколов не знаели за кредита