Обуздаването на корупцията в България е жизненоважно за връщането на чуждите инвеститори в тежко засегната от кризата страна членка на ЕС.

Това каза пред агенция Ройтерс Бойко Борисов, чиято партия спечели парламентарните избори в страната.

Очаква се Борисов, бивш телохранител на диктатора от комунистическата епоха Тодор Живков, да състави новото правителство, след като неговата центристка партия ГЕРБ спечели почти половината депутатски места в българския парламент, отбелязва Ройтерс.

Въпреки ограничения му опит в управлението на страната, българите се надяват, че Борисов ще накаже престъпните босове и ще прочисти публичната администрация от злоупотребите, накарали ЕС да замрази помощи за милиони евро, допълва агенцията.

Пред Ройтерс Борисов каза, че опитът му като кмет на София му е дал инструментите, с който да прочисти администрацията и да постави престъпниците зад решетките, което предишните правителства не са успели да направят.

Когато станах кмет на София, започнах проверки на всички общински компании. Сега над 20 души са в затвора, каза Борисов в краткото интервю, което даде от колата си, след като инспектира строителен обект в софийско предградие.

Всички знакови съдебни дела за корупция в София са вследствие на моите проверки, допълни той пред Ройтерс.

Информацията е на БТА.