Български носии и китайски традиционни мотиви украсиха откриването на Модел Институт "Конфуций" към Софийския университет "Свети Климент Охридски", съобщиха от най-старото висше учебно заведение в страната.

Преподаватели, общественици и политически фигури от двете държави уважиха официализирането на новата придобивка на Алма матер, а лично премиерът Бойко Борисов участва в прерязването на лентата. По традиция, той колекционерски си прибра парче от нея в джоба на сакото и даде пример на китайските официални гости да сторят същото.

Борисов остана доволен, че спорът за сградата, в която се помещава Институтът, вече е решен и е осъществен успешно архитектурният проект за инициативата.
Премиерът се впечатли от многото зали и местата за чаени церемонии, като не пропусна да отбележи, че до Института от СУ ще се стига за пет минути с метрото. Всички съоръжения тук са достъпни за хора с увреждания, доволен бе Борисов.

За първия мъж в държавата е важно, че с културната си дейност Институтът ще помогне и на бизнес връзките с Китай. Той припомни, че посещението на президента Росен Плевнелиев именно в Китай е било най-добре организирано и е пожънало успехи за нас.
Самият държавен глава обаче не успя да уважи събитието, но с поздравителен адрес похвали доброто сътрудничество на СУ с Пекинския университет по чужди езици.

По света има близо 500 подобни института, стана ясно от думите на ректора на най-стария ВУЗ у нас проф. Иван Илчев. Моделите като този у нас обаче са само 14, изтъкна той.

Според Илчев китайският се говори от 12% от хората по света, а преди 60 години СУ е станал пионер у нас, като е стартирал програма за обучение на български студенти по китайски.