Министър-председателят Бойко Борисов свика кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии във връзка с усложнената ситуация в област Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба.

В щаба участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, началникът на отбраната Константин Попов и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов.

Към момента има достъп до всички граждани в колоната от заседнали автомобили на пътя Бургас- Айтос, стана ясно по време на заседанието на щаба.

Междувременно от областния кризисен щаб съобщиха, че тежка техника от Военноморската база в Бургас и фирми се включват в освобождаването на пътя Бургас- Айтос от авариралия тир, който причини километрично задръстване.

Голяма част от хората, които не успяха да се приберат по домовете си тази нощ, вече са извозени и настанени в гр. Айтос. За целта е отворена детската градина, която притежава необходимия капацитет да побере пожелалите евакуация към момента. За настаняване са ангажирани и един хотел в Карнобат и три в Бургас. Осигурена е храна и вода в местата за подслон.

Има хора, които отказват да напуснат автомобилите си и ще останат на пътя до неговото освобождаване. Мобилизирана е тежка техника от Ямбол, Сливен и Стара Загора, която е на път и ще подпомогне извозването на бедстващите хора.

Почти е пробита блокадата до с. Пирне и се очаква скоро пътят да бъде освободен.

Извозена е родилка от с. Медово до болнично заведение.

Това са част от мерките, организирани от кризисния щаб и областния управител Вълчо Чолаков.

В областта е обявено бедствено положение, което ще продължи до нормализиране на ситуацията. Чолаков е на мястото на инцидента, откъдето координира дейността на областния кризисен щаб.

На място са и представители на пожарната, МВР, пътното управление, представители на общинските администрации на Бургас, Айтос и Карнобат, БЧК. Всички те ще останат на място до нормализиране на обстановката.

По-късно тази нощ щабът в област Бургас ще заседава отново, като при необходимост ще бъдат предприети допълнителни действия.