В 23:00 ч. кметът на София Бойко Борисов събира кризисния щаб към общината, за да се обсъди какви мерки могат да се предприемат при създалата се ситуация след спирането на газоподаването към България, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Председател на щаба е кметът на София Бойко Борисов. В заседанието ще участват зам.-кметовете на Столична община, секретарят на общината Росен Желязков, главният архитект на столицата арх. Петър Диков, представители на ЧЕЗ, представители на "Софийска вода", Метрополитена и представители на други институции.

За "Нова Телевизия" столичният кмет коментира, че въпреки досегашните си предупреждения, че може да се стигне дотук, е получавал единствено подигравателни изказвания от Кабинета, а днес кризата е вече факт. Според него е важно да се потърси отговорност на сключилите договора за природния газ с Русия. Той допълни, че ЕС няма да "сдобри" Русия и Украйна.

Борисов призна, че се готви за дълга и тежка газова криза в София. Въпреки изискванията, той има готовност за дълго ползване на мазут. Вече се спира осветлението по булеварди, за рекламни инсталации, коледна украса и други, но градът е с големи размери и това няма да е достатъчно.

Столичният градоначалник каза още, че в момента най-важни са болниците, като допълни, че много учебни заведения ще прекъснат работа. София ще бъде държана на абсолютния минимум, за да се пести и все пак столичани да имат отопление, добави Борисов.