Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса да се преразгледа споразумението за връщането на българските медицински сестри от Либия пред Преходния съвет и новото правителство на страната.

Това е станало на срещата на лидерите в ЕС с основна тема изграждането на властта в Джамахирията, която бе проведена вчера в Париж. Участие в нея взе и българският министър-председател.

По думите на Борисов сключеното споразумение е рекет.

Припомняме, седмица след освобождаването на българските медици през лятото на 2007 г. правителството на Сергей Станишев реши либийският дълг към България в размер на 56 635 373.85 долара да бъде опростен и прехвърлен във Фонда за лечение на заразените със СПИН деца "Бенгази".

От цялата сума 22 359 493 долара е главницата, а 36 275 880 долара са лихви за периода 1984-2006 г.  След решението на кабинета тогавашният вицепремиер Ивайло Калфин обясни, че това е българското разбиране за участие в международния фонд и не е било съгласувано с либийската страна.

Българската държава ще настоява този дълг, който е за десетки милиони, да ни бъде върнат, тъй като България по никакъв начин не трябва да загуби тези пари. Тогава това споразумение бе обявено за успех и то наистина е така, тъй като нашите сестри си дойдоха, но цената е огромна за това, коментира Борисов.

В Париж той е настоял още да се гарантира сигурността на всички наши специалисти, които отиват да помагат в Либия - лекари, строители, военни, специалисти и други.

Борисов каза още, че световната общност признава временния съвет в Либия. Той припомни изказванията на генералния секретар на ООН и на други политици, в които се призовава да се спазват правата на човека в страната и да се разблокират средствата в помощ на бунтовниците.

Според премиера властта в африканската страна трябва да се даде на либийския народ чрез провеждането на демократични избори.