Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че Борисов играе по един и същи начин - предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум. Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на БТВ.

Според нея макар и да загубиха един мандат, ГЕРБ са в много по-изгодна позиция за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. "Много е възможно да не се стигне до философска дилема затова да се търси легитимност, а да се стигне до разбиване на парламентарна група. Ако видим какви процеси текат в ПП-ДБ, аз не изключвам да има вътре разпад на три части. Това е възможно да доведе гласове, които да стигнат до 121 гласа подкрепа за правителство", изтъкна Киселова.

Тя е на мнение, че ПП-ДБ са подходили доста аматьорски в политиката и за ротацията, като са си мислили, че са много по-умни и хитри от опонентите си. "Сега Борисов ще дели със себе си и най-много с Пеевски. Много трудно и почти никога избирателите няма да се върнат към ПП-ДБ", добави доц. Киселова. И очаква, че завладяването на институциите отново ще започне, а реваншът ще се направи от ГЕРБ и Борисов.

Според доц. Киселова скоро няма да има нови избори, защото моделът ГЕРБ-ДПС си стъпва на здрава основа.

Политологът Петър Чолаков отбеляза, че ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малко подкрепа. Това правителство обаче трябва да има легитимност, защото Борисов се превръща в заложник на Пеевски. Всичко това ще работи за ПП-ДБ, БСП и "Възраждане". Третата партия в една коалиция с ГЕРБ и ДПС ще бъде в ролята на измамената камила - ще влязат в ролята на ПП-ДБ. Ако се подлъжат от ИТН, избирателите не са глупави и ще го видят, коментира Чолаков.

Той добави, че в преговорният екип на ГЕРБ "решава Бойко Борисов". Неговата стратегия е да разцепи някоя парламентарна група - под неговата мишена е тази на ПП-ДБ. Проблемът на ПП-ДБ е, че електорално са се свили, а Бойко Борисов е доказал се майстор в разцепването на парламентарни групи, отбеляза Чолаков.

Допълнително, той смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС могат да продължат да си управляват и през статута на служебното правителство. "Наблюдава се пълна реставрация на модела ГЕРБ-ДПС с помощта на ПП-ДБ", разкритикува Чолаков. Той не очаква засега президентът Румен Радев да излезе на политическата сцена със свой политически проект.

Борисов: Правителство ще има с премиер от ГЕРБ, но не аз

Борисов: Правителство ще има с премиер от ГЕРБ, но не аз

Изпраща три жени на преговори с всички за експертен кабинет

В момента е много по-голяма вероятността да се състави правителство спрямо старта на предишния парламент. Това коментира пред БНТ доц. Стойчо Стойчев, като не вярва БСП да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

С искането си външният министър и министърът на отбраната да са на ГЕРБ Бойко Борисов иска да каже ясно, че той ще поеме отговорността. Едва ли Пеевски и Борисов ще отидат лично на консултациите при президента, според прогнозата на Стойчев. Ще има успокоение на страстите, убеден е той и изтъкна, че преговорите ще са по-скоро формални.

Управителят на социологическа агенция "Маркет Линкс" Добромир Живков смята, че за кабинет трябва да се преговаря на най-високо ниво. Липсва прозрачност, коментира той относно преговорния екип на Бойко Борисов. По мнението му ще се върви към кабинет на националното спасение. Не е изключено да има плаващи мнозинства. Ние сме в тежка политическа криза, убеден е Живков, като според него в момента са отслабени всички политически сили. Политическата ни култура слиза на махленско ниво. Президентски проект ще е поредното политическо разочарование, заяви още той.

Политологът Страхил Делийски заяви, че няма да е лесно да се състави кабинет, който да се ползва с някакво голямо обществено доверие. Какъвто и да е форматът, това ще е кабинет на ГЕРБ, подчерта той. С втори или трети мандат едва ли ще се случат някакви ефективни неща, по думите му. Политическата криза може да се реши само със силно лидерство. Властта трябва да се подели затова трябва да се поделят и приоритетите, каза още Делийски, като допълни, че България няма нужда от електорален бустер.

Пеевски чака покана от Борисов да спасяват демокрацията

Пеевски чака покана от Борисов да спасяват демокрацията

Призова всички отговорни политически лидери незабавно да започнат консултации