Преговорен екип от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева изпраща Бойко Борисов за разговори с всички политически партии, които влизат в 50-то Народно събрание. Той няма да се кандидатира за премиер, както увери самият той на първия брифинг на ГЕРБ след изборите на 9 юни.

Това е първата изява изобщо на представител на ГЕРБ след неделния ден. В понеделник екипът почва разговорите с партиите. Припомняме, че трите представителки на ГЕРБ, които ще започнат разговорите бяха и преговорният екип за провалилата се ротация. Липсва единствено Мария Габриел. 

Форматът на правителството ще е по-скоро експертен, но с доминация на ГЕРБ по министерството. Премиерското място обаче ще е на ГЕРБ, тъй като "това ни се полага". Иначе, по думите на самия Борисов, "и едната, и другата ръка им даваме". 

Лидерска среща - след първите преговори след седмица

Експертите и компромисите са в първия мандат, отсече Бойко Борисов. С другите мандати - втория или третия - няма да се получи. Готови сме на преговори, готови сме на компромиси, за да се получи, увери Борисов, но си запази още отсега освен премиерския пост и Външно министерство, и Министерство на отбраната. 

Времето е за държавничество, не е за самохвалство и за егоцентрици, не е и за противоборство между институциите, заяви Бойко Борисов. Обърна се към лидерите да се спре с ултиматумите и дезертирането. Борисов първоначално не спомена името на Христо Иванов, но явно имаше предвид точно него. По-късно директно заяви, че съжалява, че Иванов се е оттеглил, "но той си е такъв, като види малко зор... обича по-спокойно". 

Лидерът на ГЕРБ иска разбирателство между институциите по важните за страната теми, включително в това разбирателство включи и президентството.

Времето сега е за мъдри мъже и жени, подчерта Борисов, тъй като "светът е във война и е пред голяма война". Готови сме на преговори и компромиси, а "моите и двете ръце са протеганти към останалите".

След преговорите, които трябва да се проведат в рамките на 7 дни, тогава лидерите щели да разговарят, стана ясно от представата на Борисов за следващите дни. Вече имало яснота кого ще предложат за председател на НС. Борисов не пожела да разкрие и вариантите за премиер.

Борисов има премиер, но не разкри името му

Отново той заяви, че правителство само с ДПС няма да прави, а пък с Делян Пеевски не бил се виждал и разговарял от началото на кампанията. Всеки си отишъл по районите и си водели битките. На въпрос за позицията, която беше разпространена вчера от председателя на ДПС, Борисов заяви, че не иска да я коментира - Делян Пеевски имал право да я прави, имал право да каже тези неща, като се има предвид, че са втора политическа сила в парламента. А като такава сила имали правото да претендират за места във властта.

Позицията на ГЕРБ ще е "така, както сме работили с ДПС по политики, така и ще предложим да работим и с останалите партии, ако се поставят ултиматуми и условия за реванш, ще отидем на избори".

А пък по думите на Борисов, "вече с ПП-ДБ, за съжаление казвам, не можем да направим правителство". Въпреки че отново разкритикува кампанията на ПП-ДБ, от която е обиден, Борисов е готов и с ПП да разговаря, като припомни, че заради един министър нямало тяхно правителство (на ПП-ДБ).

На въпрос обаче за разговорите с "Възраждане", Борисов ги изключи от управленската формула, заявявайки, че с тях може да се говори за парламентарната дейност и участието в комисии.

За "Има такъв народ" ще видят какво ще реши техния лидер, но Борисов припомни, че ИТН са гласували евроатлантически по важните въпроси.

Лидерът на ГЕРБ не е изненадан от резултата на "Величие", защото виждал огромни вълни в политиката и огромни падения. Предупреди няколко пъти и че ако се стигне до нови избори, до реванш, избирателите щели още по-тежко да накажат политиците. 

Не трябва да втръсваме повече на хората, каза Борисов като аргументация на тезата, че повече тази година избори не трябва да има. Сравнението, с което се опита да го обясни, е предстоящото първенство по футбол, където се гледали първите мачове, а следващите губели интерес.

Надеждата на Борисов е за едно малко, но стабилно евроатлантическо мнозинство.

Пръв на брифинга на победителите думата взе Томислав Дончев. За нас тази победа е важна, тъй като тя се е случила след години опити за унищожаване на партията, изтъкна той и отсече: "Първият е първи, в това състезание си има ред. Макар и да подчерта, че няма да показва карта на България, каквато е традицията на ГЕРБ още от времето на Цветан Цветанов, Томислав Дончев очерта изборната география, която откроява, че партията си връщала градове и избиратели. А и доказвала, че "и без кметове ГЕРБ можели да побеждават на избори".

Борисов изложи и идеята си да се забранят социологическите проучвания в месеца преди изборите и по време на предизборната кампания, тъй като това внася допълнително разделение, насочва избиратели, включително и както се е получило на последните избори, успокоени техни избиратели отишли на плаж при хубавото време на 9 юни.