Съжалявам Мартин Димитров. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи премиерът Бойко Борисов. По думите му съпредседателят на Синята коалиция, в качеството си на млад лидер, е имал възможност да се докаже. Това беше моментът да се покаже, да се еманципира, изтъкна премиерът, няколко дни преди парламентът да дебатира и гласува по поредния вот на недоверие.

Припомняме, за момента ДСБ категорично са обявили, че ще подкрепят вота, докато СДС все още не са оповестили позицията си.

Много ми е жал, много ми е мъчно за Мартин Димитров, повтори още един път министър-председателят, допълвайки - ДПС са ми ясни, БСП - също. Те са неразривно свързани. Но СДС са марка, СДС са десницата, те са нашите партньори в Европейския парламент, винаги сме били приятели, винаги сме правили мостове за следващи години, за следващите правителства да работим заедно и да си помагаме.

Сините обаче, продължи премиерът, имаха нещастната съдба Иван Костов да им остави всички пасиви и да си направи нова партия. Но не искам да коментирам Костов, подчерта Борисов, отбелязвайки единствено, че лидерът на ДСБ се радва на огромен медиен комфорт. За Мартин ми е жал - като гледам как се мъчи да обясни, че всъщност ще участва във вота, ама не е с БСП и ДПС, но ще участва срещу ГЕРБ... Много ми е жал, повтори неколкократно премиерът.

Относно доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи премиерът коментира, че това е най-хубавият доклад за България, защото вече е конкретен и казва ясно и директно нещата.

Той обясни, че сега се опитва да гледа на оценката от Брюксел отстрани, като гражданин, а не в качеството си на политик и лице от правителството. По този начин според него също много ясно проличава, че документът е обективен и точен.
Изчитайки отново кратки констатации от  доклада от ЕК, както вчера пространно направи пред депутатите си от ГЕРБ, министър-председателят изтъкна, че най-доброто в него е, че от комисията са посочили какво трябва да направят конкретно главният прокурор, съдиите и парламентът.

Определяйки оценката от Брюксел като точен и ясен план-график, той поясни, че е казал на депутатите си, че ако искат до 2012 г. да няма вече доклади за България, всички трябва да изпълнят препоръките.

Борисов посъветва представителите на ВСС да се съберат и внимателно да изчетат оповестената констатация.

Запитан дали трябва и вътрешният министър Цветан Цветанов да прочете доклада и да вземе оценките предвид, отговори - Естествено. Трябва детайлите да се изчистят, за да няма проблеми след една година.

Борисов увери, че правителството му ще изпълни всичко, което ЕК препоръчва.

Относно закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, който не беше приет в парламента, премиерът обясни, че той трябва да бъде изчистен в детайли. По думите на Борисов в този му вид законът не би бил приет в нито една европейска страна, но у нас той идва, защото години наред няма необходимата наказателна отговорност. Премиерът обясни, че е гарантирал на правосъдния министър Маргарита Попова, че депутатите от ГЕРБ ще го гласуват, но едва след като се изчистят детайлите по него.

Във връзка с практиката МВР да получава дарения от частни дарители, която беше посочена в доклада от ЕК, Борисов беше категоричен, че тя трябва да бъде прекратена. Той увери, че парите, получавани от дарения, ще бъдат компенсирани в следващия бюджет.