Регионът на Балканите има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

Той специално акцентира и върху значението на железопътните линии и транспортите коридори, които да свързват държавите.

"Не бива да се повтаря моделът на бивша Югославия, а всяка държава от Балканите трябва да има пряк достъп до всяка друга държава на Балканите", добави Борисов.

Премиерът изтъкна необходимостта да се даде европейска перспектива на Западните Балкани. Той сподели оптимизма си след срещата на лидерите от Берлинския процес в Триест, където е заявен ясен ангажимент по въпроса.

Премиерът: Ще готвим Западните Балкани за ЕС

Премиерът: Ще готвим Западните Балкани за ЕС

Ние и сега сме силно ангажирани

"С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет" - коментира Борисов.

Той подчерта, че е важно да има перспектива и надежда у хората, за да не напускат региона си.

Брюксел иска Западните Балкани да се присъединят към ЕС, уверява Йоханес Хан

Брюксел иска Западните Балкани да се присъединят към ЕС, уверява Йоханес Хан

Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в Триест

По думите му, трите народа - българи, гърци и сърби, са по-силни заедно, защото създават такива икономически перспективи за региона, че и другите страни от Западните Балкани да имат полза от това.

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона.

"Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, рискът от нарастване на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите", подчерта Ципрас.

Той изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия.

Според гръцкия премиер, сигурността на Европа преминава през Балканите. Той заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока. Гръцкият премиер посочи още, че продължава укрепването на диалога по инфраструктурните и енергийните проекти между трите държави, по чиято реализация се работи активно.

Сръбският президент Александър Вучич благодари за подкрепата за европейския курс на Сърбия

Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.