По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Нено Димов отмени заповедта за новото щатно разписание на РИОСВ - Враца, съобщиха от МС. С промените бе съкратен служителя на екоинспекцията, който сигнализира за неправилното съхранение на опасния сероводород. 

Уволненият служител оглавяваше проверките през последните години. Новоназначеният му шеф - Христо Христов твърди пред bTV, че е бил уволнен заради законодателни промени, с които се съкращава щатна бройка на младши експерт в отдел "Контрол на околната среда". С нареждането на премиера на работа се възстановява младшият експерт Георги Караиванов.

Премахват сероводорода от цистерните във Враца

Премахват сероводорода от цистерните във Враца

На брифинг увериха, че няма опасност за населението

"Серовъглеродът с въздуха образува опасна смес и гърми. Ако сместа от басейните попадне в подпочвени води може да доведе до екокатастрофа. Взривната вълна може да стигне много надалеч. Ще има обгазяване, ако се запали и хората ще загинат", заяви съкратеният екоинспектор.

Той участва в множество проверки, докато не разбира, че е съкратен от длъжност. "Разбрах го, след като при последната проверка обявих, че няма да допусна фирма, която няма правоспособност и акредитация да се учи да изкарва серовъглерода", уточни Караиванов.

Екоминистър Нено Димов бе изпратен на среща с експерта, на която присъстваха и областният управител на Враца Малина Николова и директорът на РИОСВ - Враца Христо Христов. Министърът възложи на експерта да предприеме всички необходими действия и да следи за осигуряване на безопасно извозване на 110 тона серовъглерод от територията на бившия комбинат "Химко"

Караиванов е председател на Междуведомствената комисия за проверка на предприятия с висок рисков потенциал към РИОСВ - Враца, която е отговорна за контрол на инсталацията, собственост на фирма "Камибо". 

Министърът заяви, че операцията по извозването на веществото от територията на България трябва да бъде предприета възможно най-скоро, но при гарантиране на всички условия за безопасност и сигурност. 

Бивши работници от "Химко" чакат заплати от 17 години

Бивши работници от "Химко" чакат заплати от 17 години

Днес те излязоха на пореден протест

Припомняме, след фалита на "Химко" Враца там остават 110 тона серовъглерод. Фирмата, която го съхранява, е на депутата Станислав Попов от ГЕРБ. След репортаж на националната телевизия започна процедура по извозване на веществото, което трябва да стане до края на юли.

През месец май Попов увери на брифинг, че няма опасност за населението от серовъглерода, който се съхранява в цистерни под вода на площадката към ТЕЦ-а към неработещия отдавна торов завод "Химко".

"Над 20 г. това вещество е съхранявано тук и не е имало нито един инцидент. Взел съм решение това вещество да бъде абсолютно извозено. Преговаря се с две фирми. Едната проявява интерес да го използва, заради което тя си прави проби и веществото се сертифицира. Ако не се разберем с тази, другата фирма директно сме се разбрали с нея да го извози и те ще си го утилизират. Ще бъде осигурена фирма, която ще замерва редовно изпаренията всеки ден докато бъде извозено веществото".