Председателят на първата политическа сила в 49-то Народно събрание Бойко Борисов все още смята за възможна коалицията между партията си и обединението "Продължаваме промяната-Демократична България". Това заяви той в кулоарите на парламента след проведена и инициирана от него среща с лидера на БСП Корнелия Нинова. Той настоя, че това е първият, план А на ГЕРБ, има и друг план, който обаче не се обсъжда в момента.

Първо благодаря на г-жа Нинова, че прие поканата. (...) Каза, че няма как да подкрепи преговорите за председател на парламента", разясни как са протекли разговорите с БСП той. Нинова казала на Борисов, че няма да се меси.

"Каза ни (Нинова), че ние с ПП сме си самодостатъчни. ГЕРБ има много ясни задачи - правителство между тези две партии. И правим всичко възможно, въпреки Атанас Атанасов. Защото човека..., сутринта си направих усилие да го гледам, около 60 пъти ми каза името", каза Борисов и не скри раздразнението си от думите на Атанасов, които се разминавали с изявления от страна на представители на ПП.

Като пример Борисов посочи, че Андрей Гюров и Николай Денков дошли при него и докладвали, че ще се излъчат преговорни групи и две комисии - правна и финансова и от двете партии само, за да "разгледаме какъв бюджет би бил устойчив за държавата и други закони, които биха били полезни за държавата".

Тупик остава обаче изборът на председател, както се видя и в зала - в следващите дни няма да има, поне до средата на другата седмица, председател на най-висшия законодателен орган. На нееднократни въпроси кога ще заработи новият парламент, Борисов заяви: "Той (председател на парламента - бел. ред.)" сега и не е нужен."

Борисов остава негативен и към предложението на ПП/ДБ председателят на НС да бъде на ротационен принцип.

Притеснение на Борисов е и това, че представителите на "градската десница" "вчера масово тръгнаха по телевизора" - визирайки редицата участия на представителите на коалицията.

"Не се прави така. Когато споменеш Бойко Борисов в едно интервю - как гледа партията, ГЕРБ на това - конструктивни или искат да ходят на избори. Представете си, ако някой мой депутат се откаже вчера и каже, че му е по-важно в някой град да вземе кмет. Пред държавата, пред това да има парламент. Щяхте да кажете, че разбивам държавата", оплака се за пореден път от медиите експремиерът.

НС не може да работи без председател, сочат конституционалисти

НС не може да работи без председател, сочат конституционалисти

Доктор по право смята, че парламентът няма да работи преди Великден