Премиерът Бойко Борисов забрани пушенето в министерствата.

Това стана след края на днешното заседание на Министерския съвет, когато министър-председателят настоя пред членовете на правителството да се разпоредят за цялостна забрана на тютюнопушенето в сградите на ресорните им министерствата, агенции и държавни предприятия.

По разпореждане на Бойко Борисов и в съответствие със Закона за здравето от началото на годината е забранено тютюнопушенето на територията на цялата сграда на Министерския съвет.

От 15 декември влезе в сила Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сгради с обособени работни места.

Пушенето на закрити обществени места се допуска, в случай че обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация.

Паричните глоби за едноличните търговци са до 1500 лв., а при повторно нарушение - до 9000 лв. За юридически лица санкцията е до 5000 лв. или до 10 000 лв. за повторно нарушение. Със санкция от 50 до 300 лв. ще се наказват физическите лица.