Чартърни полети до Подгорица ще пусне София, а през летния сезон между Варна и Тива. Затова се договориха след среща в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов и колегата му от Черна гора Душко Маркович.

"Министрите на транспорта са разговаряли, ще е изгодно за туризма", каза Борисов.

Двамата премиери са обсъдили да бъде подписано и споразумение между двете страни в областта на образованието.

Маркович е поискал съдействие черногорските студенти да следват висше по-лесно в България, а Борисов обеща, че МОН ще подготви много бързо споразумение, за да може да се обучават студенти.

Иначе двамата премиери са обсъдили и членството на Черна гора в Европейския съюз.

"Разговорът ни помогна да установим, че са налице добри двустранни отношения, но и начертахме нашето бъдеще, особено интересът на Черна гора към евроинтеграция. Специална благодарност за цялостната подкрепа за целта ни за НАТО и ЕС и лично на премиера Борисов затова, че даде силна подкрепа и изрази пред мен обещание, че с авторитета и контактите си в Съвета на ЕС ще стимулира ново динамично съдържание на преговорния процес", каза Душко Маркович.

Той е поканил премиера да посети страната им.

От своя страна Борисов добави, че ще се срещнат на 27-28 май за процеса Акаба.

Българският премиер засегна темата за Западните Балкани. "Помогни си сам, да ти помогне и Господ" - важи с пълна сила за Западните Балкани. Говорим колко е важно да се присъединят, а през ден даваме примери, че не сме узрели. Защо го правим не знам - вместо да реагират колеги, да помислят дали с такава политика ще имат успех в присъединяването", каза той.

По думите му "смисълът на Западните Балкани е да донесат просперитет на региона, а не да се генерират култура".

В заключение Борисов каза, че ще има и развитие в енергийните отношения между двете страни, тъй като Черна гора има желание да се включи в ядрените мощности на България.