Според премиера Бойко Борисов западните лидери си измислят причини България да не влезе в Шенген, съобщава БНР. Обвинението на Борисов дойде по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията".

Канцлерът на Германия подкрепи България за Шенген
Обновена

Канцлерът на Германия подкрепи България за Шенген

Много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари

За действията на големите играчи на световната сцена плаща България, добави още премиерът.

"Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори", обясни Борисов.

По думите му България е пример за бърз успех няколко правителства да направим заграждения.

"Похарчихме стотици милиони. Разбира се, тук е и мястото да благодаря на Европейския съвет от Братислава, когато абсолютно всички колеги гласуваха тези пари", добави премиерът

За голяма несправедливост говори министър-председателят. "Най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди се изляха, и на практика ефектът е много малък. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма", категоричен е Бойко Борисов.

Борисов обсъжда партньорство с ЕИБ по проекти за Западните Балкани

Борисов обсъжда партньорство с ЕИБ по проекти за Западните Балкани

Премиерът се срещна с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер

Още днес трябва да се даде перспектива за интеграция на Западните Балкани в ЕС, иска премиерът.

Припомняме по-рано днес на официална среща в Брюксел премиерът Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер обсъдиха възможностите за сътрудничество по проектите за свързаност на Западните Балкани и Европейския съюз.