Премиерът Бойко Борисов разпореди проектът за Седемте рилски езера да бъде спрян. На заседанието на Министерския съвет министър-председателят изпрати вицепремиера Томислав Дончев и екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро да видят какъв е този проект.

"Повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета и места, че валяци, багери и чакъл, каквито и да са добронамерени подбудите, има начини и инструменти да се направи, да не дразни почитателите на природата. А и мен ме дразни, така че днес се организирайте", настоя Борисов.

Екоминистърът Емил Димитров увери, че проектът е спрян още вчера, а това, което се случва било с цел да наистина се спаси природата, а да мине по определени пътеки с парапети. "В момента, в който започне да се прави защо се прави. Досега защо нямаше точно определени пътеки, а сега защо ще ги има. Багери и булдозери и аз не искам да има горе, а е предвидено с магарета и мулета да се качи чакълът. Тези пътеки трябва да ги има и лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да кажете ама защо ги няма тези пътеки. Аз ще го замраза и по-достойните след мен да го направят тогава", отсече Ревизоро.

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Поискал е проверка на строителните дейности там

Съберете със зелените, нали уж всички милеем за природата. Пари има, отделили сме да се направи като хората, просто седнете и го уточнете. В началото няколко мои министри тръгнаха остро, след това се разбрахме с археолозите, работят прекрасно, изтъкна Борисов и настоя да се разберат с по-разбираем тон.

"Седнете на билков или липов чай, вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете - пари сме дали за Седемте рилски езера да станат красота. Спасете природата и не се инатете. Не се инатете, ти можеш да го замразиш - ще го замразиш, парите ще отидат за друг проект, а защо - това ни е като перла. Разбирам те нали, но опитай и така", заръча Борисов на екоминистъра.

Багер на Седемте рилски езера възмути туристите

Багер на Седемте рилски езера възмути туристите

От парка обясниха, че се извършва рехабилитация на пътеките

Припомняме, че багер, появил се на Рилските езера възмути туристи. От парка обяснили, че няма да се строи нищо, багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

По тази причина вчера премиерът Борисов нареди незабавно да се спрат багерите в Рила.

Ерозията в Рила трябвало да се бори, но не с багери и чакъл

Ерозията в Рила трябвало да се бори, но не с багери и чакъл

Това заяви бившият директор на природен парк "Витоша" Тома Белев