Премиерът Бойко Борисов се обяви против свалянето на държавния глава, въпреки че, по думите му, от ГЕРБ имат сериозни мотиви да подкрепят предположението на ДСБ и Атака.

"Казусът е много сложен", коментира министър-председателят и представи пред медиите и своето лично мнение:

"Едно подобно разклащане на институциите има много сериозен отзвук извън България".

Според него трябва да се намери компромис между институциите. Също така трябва да се чуе становището и на държавния глава, смята Борисов.

По повод създалата се ситуация, той коментира още "Считам, че това трябва да е поука и за президентската институция, ако иска просперитета на България".

"КС няма да подкрепи едно такова решение, позволявам си да го кажа", смята още премиерът.

"Този негативен шум, това, което се случва в парламента, се чува в ЕС", предупреди Борисов.

ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака" за отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов. Като първа стъпка обаче Борисов предложи президентът Първанов да се извини.
Още...

В условията на криза Брюксел търси стабилност в държавите членки, затова подобен конфликт не е добър за страната", изтъкна още Бойко Борисов.

"Очаквам разум от всички, да върнем назад обидите", призова министър-председателят, който призна, че реакцията на президента за посланиците ни в САЩ и Турция, както и критиките към новия кабинет го е обидила.

"Не съм аз човекът, който ще се окаже спасител или унищожител на тази институция", коментира още Борисов бурята между НС и Президентство.

"Разчитам на политическата зрялост на депутатите", заяви още той.

Припомняме, преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.

За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. От там обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.

Яне Янев заяви, че РЗС се обявява не само за импйчмънт на президента, а на цялата държавно политическа система, която продължава да властва по сценарий на старата комунистическа номенклатура.
Според него импийчмънтът е много особено важен, „когато сега управляващата партия е на път да помилва президента".