Новият зам.-кмет на София Мирослав Боршош предлага родителите, чиито деца не успеят да се класират за общинска детска градина, да получат по 650 лв. Очакванията са от общината да предложат такъв пакет, който да стигне до всяко дете, което не е класирано, пише "24 часа".

Предишното правителство е определило помощ от 291 лв., но наредбата, която казва кой да ги получи била много тежка. "Първата ни работа е тези пари наистина да стигнат до родителите", каза Боршош.

Според него от бюджета на Столична община трябва да се отделят не по-малко от 35 млн. лв.

Боршош даде пример, ако семейството живее в кв. "Младост", но се намери място за детето в градина в Панчарево. Ако семейството не може да приеме това място в детска градина (дори само заради транспорта от единия квартал до другия - б.р.), родителите няма да имат право да получат тези пари.

Боршош настоя наредбата да се промени тотално и след сериозен разговор с политическите сили. Ще предложи и да се премахнат много от досегашните критерии за получаване на помощта.

Извън детските градини в София са близо 14 000 деца. Около 3500 са в частни детски градини и ясли. Според Боршош строителството на детски градини в София не може да реши проблема с местата и са необходими промени в наредбите.