Сериозен е спадът на доверието в правителството - наполовина е паднало доверието към кабинета. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на социолога Боряна Димитрова от Алфа рисърч.

Периодът беше труден, насложиха се сериозни кризи, по думите й. Основните причини за спада на доверието не е външният натиск, а идва вътре от коалицията.

Имаме блокаж на редица институции, каза Димитрова.

Когато има блокаж между институциите, това е проблем, допълни тя. Премиерът се ползва с по-висока степен на доверие, отколкото правителството.

Текущите кризи оставиха назад реформаторските ангажименти, подчерта Боряна Димитрова. 50% от анкетираните смятат, че трудно ще се постигне съгласие по важни въпроси. 63% смятат, че мястото на България е сред европейските страни. 

"Алфа Рисърч": Удвоили са се българите, недоволни от кабинета "Петков"

"Алфа Рисърч": Удвоили са се българите, недоволни от кабинета "Петков"

46% са скептични, че правителството ще овладее текущите кризи

ГЕРБ са във вътрешна консолидация, БСП и ДБ запазват позиции. Двете формации не бяха въвлечени в текущите скандали между ПП и ИТН. "Възраждане" удвоява процента си доверие, според проучването.

Битката на партиите в центъра дава ръст на радикалните формации, според Боряна Димитрова. В момента няма желание за предсрочни избори, по думите й.