Два подхода със сериозен превантивен ефект и ограничаване злоупотребата с лични данни очерта председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, цитиран от БНР. Според него първото, което трябва да се направи, е да се въведе условие за отказ от регистрация на партията, коалицията. Необходимо е да се предостави удостоверение за администратор на лични данни. Това удостоверение би отразило актуалното състояние на политическия субект и ще даде възможност на комисията да извърши служебна проверка преди издаването на удостоверението, обясни Караджов.

Вторият подход, който би имал добър ефект, е да се изисква по-широко обществено обсъждане и законодателна промяна, която се отнася до възможността за отпадане на изискването за предоставяне на списъци на избиратели, подкрепящи регистрацията на партиите, коалициите във всеки отделен вид избор. По думите на Венцислав Караджов значението на този списък е спорно.

Предстоящите избори ще се правят по кодекса, по който премина вотът за европейски депутати. Така остава възможността всеки български гражданин да прави проверка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) дали неговото име е включено в подписка в подкрепа на партия или коалиция и дали са нарушени негови права.

Припомняме, преди евровота възникна проблем с лични данни на граждани, които намериха имената си в подписки за различни политически субекти. Тогава от Комисията за защита на личните данни поискаха по голяма сигурност за софтуера, който използват.

Председателят на Комисията за защита на личните данни увери, че са предприети всички необходими мерки и до края на август ще бъдат изработени конкретните актове по установяване на нарушенията от политически партии и инициативни комитети и те ще бъдат санкционирани.

Венцислав Караджов обяви, че първите резултати ще излязат в началото на септември. Актовете, които ще издаде комисията, ще бъдат достатъчно добре мотивирани и ще издържат съдебен преглед, убеден е шефът й. Той обяви още, че вчера са приети допълнителни предписания към политическите субекти и становище към ЦИК. То ще бъде допълнително представено и прието във връзка със защита на личните данни. Караджов посочи, че в тези указания са включени и наблюдателите. Те също трябва да се регистрират като администратори на лични данни и като такива подлежат на контрол от комисията и в случай, че има такива жалби, ние ще ги разгледаме, уточни Венцислав Караджов.