Опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината. С тази убеденост и с тези думи премиерът Борисов е поканил в телефонен разговор проф. Угур Шахин, създателят на германската фирма "Бионтех" да посети България и да се запознае с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД.

Германската фирма "Бионтех" заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света, към която в България има сериозен интерес.

Премиерът Борисов е отбелязал пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции и в производството на ваксини, а БулБио - НЦЗПБ ЕООД е дружеството, което има над 130-годишна история и разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти. Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на "БулБио" в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят.

Имаме готовност да произвеждаме български ваксини, доволен Борисов
Обновена

Имаме готовност да произвеждаме български ваксини, доволен Борисов

В нова фармацевтична база ще се произвеждат до 7000 ваксини на час

Министър-председателят силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от "Бионтех" ваксина, базирана на информационната РНК. "Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате", обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин.

 България подава заявка за европейската програма HERA за производство на COVID-ваксини

България подава заявка за европейската програма HERA за производство на COVID-ваксини

Обединяване на производствените мощности...

Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората. "Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. "Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени", посочи в хода на телефонния разговор премиерът Борисов.