Имаме готовност да започнем производството на български ваксини. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в нова фармацевтича база на "Биовет" в Разград, която ще бъде готова до 3 месеца.

Той посочи, че е обещал на Европейската комисия страната ни незабавно да изпрати на какъв етап е базата и изрази удовлетвореност, че и България ще се присъедини на европейската карта за ваксинация.

По негови думи за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини, с които ще бъдат спасени стотици милиони животи.

Вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние сме на етап монтиране на машини, обърна се Борисов към управата на новата база.

"Преди една година всички се борехме във военната промишленост да има инвестиции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало", обобщи министър-председателят.

БАН: 120 000 лв. нужни в помощ на разработването на българската COVID ваксина

БАН: 120 000 лв. нужни в помощ на разработването на българската COVID ваксина

Толкова струва машина за синтезация на пептиди

От своя страна директорът на завода обясни, че е създадена организация, така че да не се смесват потоците при производството на различни ваксини. Ще могат да се произвеждат до 7000 ваксини на час.

На днешната инспекция премиерът беше придружен от шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, зам.регионалният министър Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева за производствените инсталации за ваксини.  Освен COVID ваксини там ще могат да се произвеждат и ваксини за ветеринарна употреба. 

Ще бъдат разкрити 350 нови работни места. Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

Припомняме, през февруари имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов заяви, че Българската академия на науката е готова през лятото да покаже прототипа на българска ваксина срещу ткоронавирус, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. След това стана ясно, че са необходими 120 000 лв. в помощ на разработването на родния препарат.

Борисов недоволен за ваксините: Плащахме надлежно, а компаниите се мотаят

Борисов недоволен за ваксините: Плащахме надлежно, а компаниите се мотаят

Премиерът готов да прати и самолет, за да пристигат ваксините по-рано