Премиерът Бойко Борисов посети военната база "Бутмир" в Босна и Херцеговина тази вечер.
Това е първото посещение в страната на ръководител на българското правителство, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В базата Борисов разговаря с командващия въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина генерал-майор Антон Валднер и с командира на щаба на НАТО бригаден генерал Робърт Хюстън.

Борисов отбеляза важността на операцията "Еуфор Алтеа", като подчерта, че тя е от ключово значение за поддържането на политическа стабилност и среда за сигурност в страната целия регион на Западните Балкани.

"Операцията осигурява подкрепа за протичането на демократичните реформи в страната и подпомага въоръжените сили. Вярвам, че българското участие в нея също допринася за постигането на целите в тази насокаВярвам, че българското участие в нея също допринася за постигането на целите в тази насока." - заяви българският премиер.

Борисов и Валднер изразиха задоволство от доброто сътрудничество на "Еуфор" с щаба на НАТО в Сараево, като генерал-майорът даде висока оценка на българския контингент в състава на "Еуфор Алтеа".

Командирът на щаба на НАТО в Сараево бригаден генерал Робърт Хюстън посрещна българския премиер заедно с дъщеря си, която говори български, тъй като майка ѝ е българка.

Двамата обсъдиха ролята на щаба на НАТО в Сараево за сигурността в региона и приобщаването на страната към евроатлантическите ценности.

"България подкрепя активирането на подготовката на Босна и Херцеговина за НАТО и задълбочаването на доброто взаимодействие между ЕС и Алианса в сферата на сигурността и отбраната." - увери Борисов.

Той се срещна и с военните от българския контингент в състава на "Еуфор Алтеа", като използва възможността да ги поздрави за професионализма и усилията, които полагат при изпълнение на задълженията си по време на мисията.

Премиерът сподели пред тях похвалите, които е чул за работата им от генерал Хюстън и майор Валднер, посочва БНТ.

На 27 октомври посещението на Бойко Борисов продължава с официални срещи на високо равнище. В рамките на визитата ще бъде подписано и споразумение за изменение на спогодбата между българското и босненското правителство за международните автомобилни превози на пътници и товари.