"Този път ще стана депутат, за да не може да ни надиграят в парламента. Те толкова ме желаят, че са толкова объркани". Видимо ядосан, че го питат беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на БиТиВи.

"Не знам каква е неистовата истерия дали ще стане депутат или не, но тези хора са обсебени от мен, нещо им има. Аз да не ги дразня с начина, по който вървим днес, но няма да има правителство и тези избори на 2 април са ненужни. Ще почешем някое его и какво следва след това - пак от същото", посочи Борисов.

Бойко Борисов е против да се работи за импийчмънт на държавния глава, защото "какво ще стане ако и тази институция е съсипем"? Едновременно с това обаче управлението толкова дълго на служебни правителства, ръководени от Румен Радев, не е добро нещо, по мнението на Борисов.

А именно тези партии - ПП и ДБ - искат 2в1 избори наесен, за да може президентът Румен Радев да управлява със служебното си правителство. От къде има тази информация и кой говори за избори 2в1 Борисов не посочи, а се позова на медийни публикации.

Но вече има нова лява партия, предупреди Борисов основните си опоненти и именно проблемите на Христо Иванов и Атанас Атанасов ще дойдат от там.

Даниел Митов: ГЕРБ се нуждае от повече сила, за да управлява

Даниел Митов: ГЕРБ се нуждае от повече сила, за да управлява

А за Магнитски се казало, каквото можеше да се каже

Иначе структурите на БСП отговорили отрицателно и в коалиция с БСП няма да се влиза. Въпреки това подкрепили Борисов, че се отзовал на поканата за диалог с Корнелия Нинова в 48-то Народно събрание.

Лидерът на ГЕРБ повтори обещанието, че първото нещо, което ще направят в следващия парламент, е да подкрепят законите за съдебна реформа, предложени от Крум Зарков. А и в предишния парламент не ГЕРБ, а ДБ и ПП са виновни, че тези закони не са били приети.

Иначе на Борисов му станало ясно, че САЩ и Европа искат такова законодателство, затова и ГЕРБ ще подкрепят антикорупционен закон, който да разследва главния прокурор и заместниците му, дори и след това да бъде сезиран Конституционният съд. Припомняме, че депутатите от ГЕРБ настояваха, че предложенията противоречат на Българската конституция

"Не може главният прокурор да не бъде недосегаем и да не бъде разследван. Трябва да се подготви такъв антикорупционен закон, който да го приемем. Ако сменим Гешев с Рашков - под такова нещо няма да се подпиша никога."

Според него прокуратурата наистина не си върши работата, тъй като брани "Кирил и Асен" - "Толкова работа има прокуратурата, но не си я вършат", оцени Борисов.

Трябва да има законов и конституционен начин, ако главният прокурор извърши престъпление, да бъде отстранен и да бъде разследван, но и "беззаконието на Рашков към ГЕРБ кой го разследва", запита Борисов.

На въпрос защо ГЕРБ не са подкрепили Кодекса за застраховането, който е сред 4-те закона, които ни спъват за еврозоната, Борисов започна да хвали Алексей Петров като най-добрата барета. "Лев инс", собственост на Петров, открито лобираше срещу промените в Кодекса за застраховането. 

Самият Борисов знаел за "Магнитски" ден преди самите санкции да бъдат публикувани. А и както заяви сам - в седмицата преди санкциите три пъти е бил в американското посолство заради "доброто сътрудничество". Два пъти се срещал и с О' Брайън (координаторът на американските санкции - бел. ред.)", посочи още той.

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Борисов знае, че САЩ работят и по санкции за Киро и Асен

Вярвам, че Горанов не е виновен. Надявам се да докаже, че е невинен

Лидерът на ГЕРБ повтори обяснението за Владислав Горанов, че той си подал оставката веднага, не е в листите на ГЕРБ, не е бил и сред кандидатите за министър на партията в последните две години. Борисов напълно се дистанцира и от промените в Закона за хазарта, направени през 2014 г. в полза на Васил Божков. Даже обвини следващите управляващи, че не са пипнали закона, което не е вярно.

Въпреки това похвали Горанов, който заедно с Кирил Ананиев и под ръководството на самия Борисов "изпълнихме критериите и получихме европейско решение да влезем в Европейския банков съюз, отвори се вратата на еврозоната, вървяхме заедно с Хърватия." Всичко това било провалено от Асен Василев, който помпал инфлацията и вече "загубихме всякакви шансове". Според него Асен Василев е работил целенасочено, за да може България да не влезе в Еврозоната.

"След 2 април ще вкараме България в чакалнята на Еврозоната, след като вкарахме страната в Европейския банков съюз, ще приемем четирите закона и ще влезем в Еврозоната. С нашата политика ще свалим инфлацията, за да се свалят цените на стоките", обеща лидерът на ГЕРБ.

Борисов е на мнение обаче, че служебното правителство се е справило чудесно с цената на горивата.

Михаил Екимджиев: Големият липсващ в списъкът "Магнитски" е Борисов

Михаил Екимджиев: Големият липсващ в списъкът "Магнитски" е Борисов

Не може една партньорска държава да каже директно, че човекът, който ни е управлявал 12 години е корумпиран

На думите му не закъсня отговора на лидера на БСП Корнелия Нинова:

"От потока от думи на Борисов, едно изречение е потресаващо: "Трябваше да подкрепим закона на Зарков, макар че е противоконституционен. Европа и Америка го искат". Тоест българската Конституция и върховенството на закона нямат никакво значение. Това е страшно. И това е разликата между ГЕРБ и БСП.

Ние (БСП-бел.ред.) сме за истинска съдебна реформа. В нея законът е над всичко. Всички са равни пред закона, а не газещи го и наведени заради зависимости."