Премиерът Бойко Борисов прие в Министерския съвет първия дипломат на Гермаия Хайко Маас. Двамата разговаряха по актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

Фокус на разговорите беше енергийната сигурност на страната, включително чрез диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.

Борисов и Маас обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в туризма, образованието, науката и културата, съобщават от правителствения пресцентър. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас.

В хода на разговора беше отбелязано доброто двустранно сътрудничество в редица области. Освен интензивния политически диалог между България и Германия, беше посочено, че двете държави остават стратегически партньори в областта на търговията и инвестициите.

През 2018 г. стокообменът между страните е 8,153 млрд. евро, което е с 11.8 % повече от миналата година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 г. са в размер на 153,7 мил. евро.

По време на срещата Борисов посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите за растеж на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, опазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между Борисов и Маас.

За първи път българите в Германия с възможност да гласуват на евровота в 21 града

За първи път българите в Германия с възможност да гласуват на евровота в 21 града

Те ще допълнят секциите към трите ни дипломатически и консулски представителства