Още с началото на предпоследния ден на живота на 48-то Народно събрание страстите се нажежиха значително. Поводите бяха два - Денят за памет към жертвите на комунизма, който отбелязваме днес, както и изказване на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод провала на възможността за приемане на съдебната реформа. По време на закритото заседание във вчерашния ден от "Демократична България" са предложили срокът за обсъждане преди второ четене да бъде намален от 7 на 3 дни, което да даде възможност за приемането на законовите норми за контрол на главния прокурор. В крайна сметка обаче предложението е било отхвърлено, като Костадинов обвини за това "малката софийска коалицийка", визирайки ДБ и ПП, чиито представители преимуществено отсъствали от залата.

"1 февруари е денят за почит към паметта на жервтите на комуминистическия режим, който на днешния ден преди 88 години осъди на смърт трима регенти, 67 народни представители, министри, генерали, полковници. (...) Срещу българския народ са извършени зверства, сравними само с тъмните години на Средновековието", каза в декларация от парламентарната трибуна председателят на СДС Румен Христов. И поиска едноминутно мълчание в памет на жертвите.

Ведната след него взе думата и Людмила Илиева от "Демократична България", по думите на която след 9 септември 1944 година "България потъна в беззаконие и насилства". По времето на изказването на народния представител всички представители на Българската социалистическа партия, които видимо изразяваха възмущението си, напуснаха пленарната зала.

„Възраждане“ поиска Ден на помирение, вместо Ден на памет за жертвите на комунизма

„Възраждане“ поиска Ден на помирение, вместо Ден на памет за жертвите на комунизма

Костадинов изброи историческите събития и дати - осъдени престъпници с доказани обвинения

Думата взе и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, който отсече - "малката софийска коалиция" (т.е. "Демократична България) и "Продължаваме промяната" провалили възможността за приемане на механизъм за контрол на главния прокурор в малкото оставащи дни живот на настоящия парламент.

"Това, което видяхме вчева, беше тържество на политическото лицемерие, на антидемократичното, античовешко поведение от страна на една самозабравила се сган. Когато трябва да се гласува едно ключово предложение, точно представителите на малката софийска коалиция, които предложиха срокът преди второ гласуване да се намали от 7 на 3 дни, за да има и минимален шанс за приемането на промените, ги нямаше в залата. Ако сметнем бройката на малката софийска коалиция и "Продължаваме промяната", предложението щеше да мине с един глас", обърна се остро към десния край на залата Костадинов. Той съзря и зависимости от прокуратурата от страна на колегите си депутати, отсъствали от залата. И още - ДБ нямало за какво вече да съществува, ако казусът със съдебната реформа бъде решен.

На трибуната за процедура излезе и заместник-шефът на парламента и депутат от ПП Никола Минчев. "Процедурата ми може би трябваше да я направя преди декларацията на малката руска коалицийка", не пропусна да се обърне към Костадинов и депутатите му той. И предложи все пак да започне минутата мълчание в памет на жертвите на комунизма.

Преди започването на минутата мълчание Костадинов излезе от залата, но повечето му депутати останаха. Липсваха обаче всички от БСП, напуснали демонстративно по-рано.

Накрая думата взе и Атанас Славов от ДБ, който поиска председателстващия парламента Йордан Цонев да наложи наказание на Костадинов, заради "обидни квалификации, арогантен и агресивен към част от народните представители език". Наказание обаче не последва.

Мартин Димитров обвинява: БСП, ГЕРБ и ДПС целенасочено спират съдебната реформа, еврозоната и Шенген

Мартин Димитров обвинява: БСП, ГЕРБ и ДПС целенасочено спират съдебната реформа, еврозоната и Шенген

Партиите се били наговорили и не участвали в две комисии