Няма спънки да бъде направена процедурата по сертифициране на машините преди втория тур на местните избори. Това мнение изрази пред БНР Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ, член на комисията и бивш министър на електронното управление.

Той обясни, че техническата работа вече е извършена, като вероятно формалната част трябва да бъде повторена, ако това се наложи, а не може просто да се сложи подписът на министъра.

Божанов посочи, че на всички предходни избори, на които се е случвало това удостоверяване, то се е правело от зам.-министър. Според него министърът е следвал установена практика.

Днес предстои временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, да изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев. Вчера той беше изслушан и от Комисията за контрол над службите за сигурност.

Божанов уточни, че днешното изслушване е било насрочено преди скандала с машините. Той обясни, че целта е била да се види какво е правила ДАНС в миналото във връзка със сигурността на машините.

ВАС върна машините в секциите за балотажа

ВАС върна машините в секциите за балотажа

Решението на ВАС е окончателно и не може да бъде обжалвано

Той припомни подобна ситуация през 2022 г.: "През 2022 г. ДАНС изпращат писмо на ЦИК, в което казват, че е налична класифицирана информация за експертите, които осигуряват машинното гласуване от страна на ЦИК, и затова препоръчват те да бъдат сменени. Но ДАНС не предоставя на ЦИК информация. Вчера на въпрос защо тази справка е била явна, а не класифицирана, отговорът беше - защото ЦИК няма достъп до класифицирана информация".

По негови думи в двата случая има различно поведение на ДАНС. Хипотезата, че това е активно мероприятие, била водещата. Според него ДАНС е можела да се погрижи да защити тази информация.

"Ироничното в цялата история е, че в справката ДАНС твърдят, че с действията на зам.-министъра може да се създаде среда за евентуално недоверие към машинното гласуване. Те с тази справка създават абсолютно реална среда за такова недоверие", изтъква Божанов.

Според него крайният резултат не зависи толкова от технологията на гласуване. Разпаднали се митовете, че ПП-ДБ разчитат на машините, за да постигнат едва ли не нечестно резултат. Божанов отбеляза, че от коалицията нямат претенции към резултата.

Той бе категоричен, че каквото и да бъде внесено, това не позволява машините да бъдат манипулирани, което по негови думи се потвърждава и от ДАНС.

Ивайло Мирчев: Хора, които нямат хал хабер от работата на машините, се възползваха

Ивайло Мирчев: Хора, които нямат хал хабер от работата на машините, се възползваха

Бойко Рашков и шефът на ДАНС Пламен Тончев запазиха пълно мълчание

Божанов обясни, че рискът според ДАНС е, че когато нещо е било записано и евентуално в бъдеще изнесено, това може да създаде предпоставка някой може да създаде недоверие в машините.

Той посочи, че процесът на удостоверяване трябва да се документира - писмено, със снимки и видео. Този процес не е приключил на 20 октомври.

"На 20-ти е направено довереното изграждане от ЦИК в Министерството на електронното уравление, за да може "Сиела Норма" да има време да инсталира съответния софтуер на машините и те да тръгнат. Удостоверяването е отделен процес. Екипите на министерството са работили доста, за да могат да се впишат в 20-дневния срок за удостоверяване. В рамките на този процес - на 25-и, ако е трябвало и на 26-ти е щяло да има извършване на тестове. Това, което е било тествано, е как работи конфигурирането на машините. Това се е случвало", разясни Божанов.

Той отрече като спекулации твърденията, че е имало натиск върху министър Александър Йоловски.

Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кодгейт – предизвикателство и тест за кабинета

Кабинетът "Денков - Габриел" досега издържа на няколко теста

В студиото на Нова телевизия пък адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" посочи, че МЕУ и всички участници в процедурата по сертифициране на машините трябва сега да бъдат особено внимателни, имайки предвид, че срещу тях има един враждебен орган - ЦИК. Всичко зависи не само от времето, което е малко, но и от извървяната процедура. Това, според Георгиев, означава на фона на решението на ВАС, че финалният протокол трябва да бъде подписан от министъра, а не само от зам.-министъра Стойнов, тъй като това може да се използва като аргумент от ЦИК отново да отмени машинното гласуване. Важно е също как ще реагира и дали в срок операторът на машините - Сиела, които трябва да инсталират отново софтуера.

Припомняме, че ЦИК още преди началото на предизборната кампания поиска две седмици срок между първи тур и балотажа, но депутатите не отчетоха това.