Проф. Божидар Димитров учреди движение "Български надпартиен съюз Кубрат", съобщи БНР. Бившият директор на Националния исторически музеи бе избран за председател на движението.

Учредяването на "Съюз Кубрат" основно цели промяна на конституционния ред и формата на управление на страната от парламентарна на президентска република.

"Съгласно закона, това е от компетенцията на Велико Народно събрание. Не може с референдум, както Слави искаше за мажоритарния вот, но можем да направим референдум: "Съгласни ли сте да се свика Велико Народно събрание, което да промени формата на управление на България от парламентарна на президентска република?", обясниха учредителите на съюза.

Снимка 343645

Източник: БГНЕС

Формацията има и амбицията да се постигне административна реформа, която да намали областите от 28 на 6. От "Съюз Кубрат" искат още отмяна на три четвърти от лицензионните режими, назначаване на кметовете на средни и малки общини, намаляване на числеността на парламента на сто депутати и свикването му на сесии при нужда.

Стигнахме до мнението, че парламентарната република има свойството да се изчерпва или както президентът Радев каза да атрофира. Това заяви пред медии проф. Божидар Димитров.

"Не можем да заличим партиите, но можем да минимизираме тяхната роля", обясни историкът. Той иска президентът да назначава качествени хора начело да ведомствата. "Не както на мен ми се случи да ме управлява фризьорка, която смята, че Панчо Владигеров е най-великият български художник", коментира проф. Димитров.

Той беше категоричен, че не е минавал през политиески партии и обясни, че в годините е бил член само на БСП.

В ръководството на "Съюз Кубрат" са боксьорът Кубрат Пулев, отец Боян Саръев, писателят Христо Бойчев, певецът Константин Георгиев - Коцето Калки и др.

Учредяването на движението беше планувано за 4 февруари, отлагането дойде след като прф. Божидар Димитров се разболя.