Ако утре българският енергиен министър Румен Овчаров постави в Брюксел въпроса за повторното отваряне на 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй, позицията на Европейската комисия ще бъде много ясна, а именно, че нищо не се е променило в причините, довели до решението за затваряне на двата реактора.

Това заяви за БНР еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалг и добави, че това решение вече представлява част от първичното европейско законодателство и теоретично може да бъде променено само, ако България предостави съответните научни доказателства за безопасността на реакторите и поиска промяна на позицията на страните-членки на Европейския съюз.

Запитан приема ли като основателен аргумента, че в резултат на спиране на 3 и 4 реактор Балканския регион страда от липса на електроенергия еврокомисарят отговори:

"Не го приемам, защото това е известно още от 1992 година, когато беше взето съответното решение за затваряне на реакторите.
Всички знаеха, че България ще се присъедини към Европейския съюз на по-късен етап през 2007 година, както стана, и че решението трябва да бъде приложено.
Няма никаква изненада в него и ако някои не си е свършил работата, според мен, избирателите трябва да поискат отговорност от него".

Припомняме, че утре в Брюксел предстои среща на енергийните министри на страните членки, на която се очаква министър Румен Овчаров да постави въпроса за 3 и 4 реактор.