Евродепутатът Станимир Илчев изрази пред депутатите от Европейския парламент растящата тревога от използването на специални разузнавателни средства в страната.

Евродепутатът от НДСВ говори при отриването на месечната сесия на Европейския парламент в Страсбург по скандала с подслушването у нас.

Той поиска помощ от европейските ни партньори помощ за преструктуриране на българските спецслужби.

По думите му българските граждани остават с впечатление, че се нарушават човешките права без особено положителен ефект в борбата с престъпността.

Илчев посочи, че в подсушаните разговори е намесено и името на премиера, което е силно компрометиращо. Той изтъкна, че подслушванията са опасни за страната като нова членка на ЕС.

Като много неприятен определи пред евродепутатите скандала с подслушването и Ивайло Калфин от БСП. Той посочи, че са запознали Групата на социалистите с повсеместното подслушване.

Напоследък обществеността в България е свидетел на поредица от публикации за предполагаемо използване на специални разузнавателни средства за подслушване на висши управляващи. Това заяви евродепутатът Илияна Иванова.

Източникът на тази информация с неясен произход и автентичност остава анонимен и никой не поема отговорността за разпространението й.

Ясно изразената воля за реформи и борба с организираната престъпност, недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и фактът че тази година в България предстоят президентски и местни избори дадоха старт на тази кампания, създаваща напрежение и насаждаща недоверие в управлението, коментира още тя.

Говорителят на комисията Марк Грей отказа да коментира съдържанието на изпратената от България информация, но заяви:

Европейската комисия получи информация, която детайлно описва стъпките, предприети от българската прокуратура по отношение на проблема с подслушването.

Все още анализираме тази информация, ако имаме допълнителни питания, на по-късен етап ще поискаме още данни. Трябва обаче да подчертая, че за нас това остава вътрешен проблем.

Ние не се занимаване със съдържанието на разговорите. За него трябва да отсъдят властите в България - както и да предприемат подходящите последващи стъпки.