Генералният директор на Дирекция "Разширяване" в ЕК, Майкъл Лий отново поиска от България осезаеми резултати от борбата с корупцията и организираната престъпност.

По време на провеждащото се в Брюксел последно заседание на парламентарен комитет България - ЕС, Лий беше категоричен, че на 26 септември комисията ще излезе с ясна препоръка за датата на присъединяването ни, както и за възможните съпътстващи мерки.

След майския доклад българските власти не са пожалили усилия и са постигнали резултати в редица области, заяви Майкъл Лий, цитиран от БНР, и посочи селското стопанство интелектуалната собственост, свободното движение на хора и услуги. Известен прогрес според него има и в т. нар. чувствителни области като съдебната реформа, борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари.

Сега обаче искаме конкретни видими резултати. Искаме на обвинените да бъде потърсена отговорност, продължи Лий и добави, че все още има много случаи на корупция по високите етажи на властта и тези случи трябва бързо да отидат в съда, а той на свой ред бързо да се произнесе.

Към пасивите на България броени дни преди доклада Майкъл Лий посочи още неприетия гражданско-процесуален кодекс, както и липсата на ясно решение за промяна в Конституцията, която да гарантира независимост на съдебната система.

Междувременно докладчикът за България в европейския парламент Джефри Ван Орден обърна внимание върху необходимостта страната ни да гарантира, че парите, които ще получава от ЕС ще бъдат добре похарчени и добре контролирани.

Заседанието на съвместния парламентарен комитет продължава и утре, когато се очаква да бъде приет заключителен документ, призоваващ за безусловно присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007 година.

***

От началото на тази година в България са били разкрити  427 престъпления в сферата на корупцията, в това число 82 подкупа. Това съобщи пред участниците в смесения парламентарен комитет вътрешният министър Румен Петков, цитиран от БНР.

Той добави, че в 18 от тези случаи на 30 души, включително двама магистрати вече са произнесени осъдителни присъди. За да илюстрира работата на полицията и съдебната система у нас, Румен Петков представи и статистика за поръчковите убийства с уговорката, че е по-правилно те да се наричат тежки публични убийства.