Даваме си сметка, че България беше изправена пред безпрецедентна ситуация и не беше подготвена да посрещне толкова много хора в толкова кратък период, обяви след срещата си с премиера Пламен Орешарски еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Сътрудничеството между Европейската комисия и България е много добро и се полагат усилия за дългосрочно решение на проблема, увери Малмстрьом, която по-рано днес обаче попари надеждите ни, че сирийците, получили статут на бежанци ще могат да пътуват и да работят в други страни от ЕС.

В рамките на посещението си у нас тя ще се срещне с почти всички висши държавни мъже, а също така ще направи посещение и в някои от бежанските лагери в София и този в Харманли.

Постигнат е важен напредък по отношение удовлетворяването на потребностите на търсещите закрила хора у нас и условията за живот, които страната им предоставя, отчете Малмстрьом.
Необходимо е още внимание към най-уязвимите от тях и по отношение на процедурите за предоставяне на статут на бежанци, посочи тя.

България има проблем с интеграционната стратегия за бежанците, призна от своя страна министър-председателят Пламен Орешарски.
Той е признал откровено това на еврокомисар Малмстрьом и я уверил, че се работи по стратегия и през следващата седмица вероятно тя ще бъде готова, но страната ни ще бъде много доволна, ако ЕК помогне в оформянето и успешното интегриране на бежанците.

Комисията е готова да помогне с опит, идеи и конкретни интеграционни планове, увери Сесилия Малмстрьом, като също подчерта важността на това придобилите статут чужденци да могат да работят, да се реализират в страната и да подкрепят българското общество.
Възрастните и малките деца трябва да получат възможност да научат вашия език и да имат достъп до пазара на труда, посочи Малмстрьом.