Колкото и да са добри мерките за подкрепа на бизнеса, изпълнявани през ББР, интересът към тях е твърде нисък. Бенефициентите нямат достатъчно информация за условията и процедурите за кредитиране. Това заяви председателят на БСК Радосвет Радев на дискусия "Бъдещето на парите".

Той цитира данни от проучване на БСК, според които едва 3-4 % от анкетираните заявяват, че са се възползвали от мерките през ББР, а за всички останали те са или неприложими, или неизвестни. На този фон, около 90% от ресурса на ББР за гарантиране на кредити е неусвоен.

Ако за 14-те хиляди големи предприятия достъпът до финансиране съществува, то за 393 000 микро-, малки и средни компании липсата на ликвиден ресурс е проблем, тъй като те не разполагат с необходимата експертиза и финансови екипи, каза Радев.

На форума той участва с Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР), и доц. д-р Маню Моравенов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ).

"Обявяването на кризата в България, първото извънредно положение, завари банковата система с 94 млрд. лв. кредити към българския бизнес. В периода март-юни за 10% от тази сума бяха замразени главниците. Тази ваканция приключва на 31 декември. В действителност, достъпът до финансирането е вълнуващ тогава, когато икономическите условия позволяват да има експанзираща икономика", коментира Радосвет Радев.

"В ситуация на криза ни заливат по всякакъв начин за броя на умрелите и разболелите се... По същия начин трябва да сме пристрастени към информацията за финансовото здраве на предприятията. Важно е да знаем дали утре ще го има това предприятие - това е важно и за банките, и за борсата, и за инвеститорите. Ние тази информация я нямаме", каза Радев и припомни, че още преди половин година от бизнеса са поискали да има и икономически щаб, който да работи заедно с Националния оперативен щаб (НОЩ).

От КРИБ предлагат отсрочка на данъци и осигуровки заради затварянето

От КРИБ предлагат отсрочка на данъци и осигуровки заради затварянето

Помощ на предприятията за въпросния период