"Днес направихме дарение за науката и бъдещето. Вярваме в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса. Ако има нещо, което трайно може да ни спаси от тази опасност, това е лекарство или ваксина и ние вярваме, че българските учени могат да допринесат за изработването на такава. Техните нужди днес, които учените представиха пред нас, са в размер на 30 000 лв., така че да могат да продължат изследванията си."

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството и учени от БАН.

Доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, заяви, че дарението ще бъде използвано конкретно за изследванията на Департамента по вирусология във връзка с намирането на вещества с антивирусна активност. 

Тя изтъкна, че имат готови 22 химически синтезирани съединения, както и екстракти от лечебни растения. Дарението ще послужи за закупуване на клетъчни линии, необходими ни за изследванията на антивирусните вещества.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, отбеляза, че в момента учените са на път да приключат с изграждането на мащабен проект, с хоризонт две години, така че да могат да се извършват изследвания и да се достигнат резултати, които в бъдеще, когато се появи подобна криза, да ни подпомогнат.