Депутатката от БСП Светла Бъчварова е готова да си даде имунитета. Това става ясно от нейно изявление до медиите, в което разяснява случая с поискания й от главния прокурор имунитет.

По-късно, пресцентърът на БСП  съобщи, че в уведомление до председателя на НС народният представител Светла Бъчварова се е отказала от имунитета си във връзка с искането на главния прокурор.

Припомняме, че обвинител номер 1 Сотир Цацаров поиска да бъде снет имунитетът на червената депутатка заради нанесена голяма финансова вреда на Селскостопанската академия. Като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия Светла Бъчварова съзнателно е сключила неизгодна сделка с фирмата „Литекс Комерс” АД. Именно от тази сделка е произлязла значителната вреда за академията – в размер на 1 326 671,36 лева.

Цацаров поиска имунитета на депутатката от БСП Светла Бъчварова

Цацаров поиска имунитета на депутатката от БСП Светла Бъчварова

Нанесла щети на Селскостопанската академия в размер на над 1,3 млн. лв.

Бъчварова заявява, че няма проблем да си даде имунитета и настоява случаят да се разследва и окончателно да се излезе с решение по него.

Светла Бъчварова отбелязва, че казусът е от 2010 година. Самата тя не е председател на Селскостопанската академия от юни 2011 година.

След 2011 г. въпросът бил проверяван и разследван няколко пъти. В този период Бъчварова не е имала имунитет, защото все още не е била народен представител.

По време на последните проверки през 2012 г. въпросът бил разглеждан от Следствието и ДАНС.

Самата депутатка мислела, че казусът е приключен и не може да коментира защо се появява отново и сега. Все пак тя предполага, че това може да е свързано с интереси към земята или предстоящо преструктуриране на академията.

Светла Бъчварова обяснява, че договорът с „Литекс Комерс” АД бил за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху земеделска земя – нито за рента, нито за наем. Такъв тип договори били обичайна практика за академията и целта им била максимално оползотворяване на земята.

Тъй като земята се намира в землището на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, договорът бил между института и фирмата.

Съвместната дейност била за експериментиране на сортове на академията и семепроизводство. Фирмата заплащала за тази дейност. По мнението на депутатката най-важното в договора било, че е за съвместна дейност. Това означавало, че и двете страни правят инвестиции. Институтът предоставял сортовете, фирмата ги произвеждала, институтът взимал семената.

Отчет за дейността си фирмата направила още през първата година. Тя отчела какво е изпълнено, какви сортове са отглеждани, какво количество семена е получено.

Бъчварова уверява, че докато е била председател, за всяко нещо е имало нужната документация.

Депутатката изрично подчертава, че през периода, в който е ръководила Академията като председател на Управителния съвет – от 2008 г. до юни 2011 г., посоченият договор е действал само в срок от една година.

Тя изтъква, че след 2011 г. са се сменили четирима председатели на академията, а договорът не бил прекратен и продължавал да действа. Светла Бъчварова обръща внимание на факта, че ако новите ръководители са преценили, че договорът не е изгоден за института, са можели да го прекъснат по всяко време. Те обаче не са го направили.

Бъчварова пита защо договорът не е бил прекратен от наследниците й, ако е имало някакъв проблем.

Тя обяснява още, че след оттеглянето й от поста, договорът е бил преподписван два пъти. При второто преподписване дори имало изричното съгласие на земеделското министерство. Освен това държавата имала право със заповед да вземе обратно земята, ако счита, че може да я ползва с друга цел.

Относно цифрите в съобщението на прокуратурата, Светла Бъчварова коментира, че остава неразбираемо на каква база са изготвени тези изчисления. Според нея ако за калкулации е използван период от 10 години, при положение, че договорът е можело да бъде прекъснат още на втората година, то методът и числата не са коректни.