Готови сме с жалбата, че кворумът на НС се реализира от карантинирани депутати. Надявам се до края на седмицата това да е факт.

Това заяви пред bTV депутатът от БСП Крум Зарков.

"Причините за жалбата са три - изискването за минимално представителство, когато започва работата на НС, не е записано в Конституцията, за да дразни ГЕРБ или някои управляващи. Това е гаранция, че зад всеки закон, който се гласува, има достатъчна парламентарна подкрепа, което значи обществено доверие. Според нашата Конституция цялата власт произтича от народа и е опосредствана от народния представител. Това, което се прави, този фарс, в който колеги народни представители просто се показват в началото на заседанието, те не участват повече в него, за да може то да започне, не отговаря на идеята, която е заложена в Конституцията от една страна. Има и още един въпрос - ако вие сте народен представител, карантиниран с COVID със заповед от министъра, може да се регистрирате. Но, ако сте карантинирана заради варицела например, или сте си счупила крака и не може да отидете, не може да се регистрирате. Това е друг въпрос - не може правата на народния представител да зависят от диагноза", поясни Крум Зарков.

От втория опит депутатите събраха кворум
Обновена

От втория опит депутатите събраха кворум

Работният ден на депутатите започна без кворум, но след 30 минути почивка го събраха

Според него тези малки прецеденти ще останат и след COVID-19.ю

"Така, както желанието за проследяване на телефоните на карантинирани беше записано в Закона за електронните съобщения, а не в закона за извънредното положение. То беше отменено от Конституционния съд по наша жалба, след подобен дебат, защото тези пробиви в демократичното функциониране на институцията могат да се окажат много по-трайни от епидемията, в която се намираме", подчерта червеният депутат.

По думите му един от големите проблеми е, че изглежда сякаш властта не управлява кризата, а нещата са оставени на самотек.

"Тази идея за гъвкавост, която се опитва да лансира правителството, може би не е грешна, но гъвкавост означава, че фиксирате определени правила, в рамките на които хората могат да лавират, за да бъдат по-близо до това, до което имат нужда", отбеляза Зарков.

Той допълни, че това не означава коридор сутрин от 10 до 12 ч. и следобед от 13:30 до 16 ч.. Това не е гъвкавост, това е хаос. 

Парламентът не събра кворум, за да работи днес

Парламентът не събра кворум, за да работи днес

Цвета Караянчева покани депутатите, на които им се работи

По думите му, гражданите имат правото да изискват елементарна предвидимост какво ще стане утре, на какво могат да разчитат от страна на държавата, тази предвидимост я няма.

"За социална политика са необходими пари, но само с пари не се прави социална политика. Наливат се средства в системи, които ковидът постави под изпитание, чиито проблеми са отдавна известни. Преди година и половина предшественикът на Ангелов обеща големи реформи в здравеопазването. Ние от БСП от няколко години апелираме за промяна на статута на болниците, за различна политика по отношение на специализациите, за промяна в лекарствената политика и сега.. няколко стотин милиона. Този бюджет, който ни е представен като антиковид, е сметката за 4 години бездействие за реформи, в който и да е сектор. Хубаво е пенсионерите да получат тези 50 лв., но те не трябва да ги получат заради благоволението на министъра, а заради правата, които имат, защото са се трудили с години, коментира още Зарков. 

Правилната реформа е да се спазват правилата и да се преизчисляват пенсиите редовно, да не се оставя ножицата да расте, това неравенство е особено видно при пенсионерите, заяви социалистът.

Супермаркетите искат зелените коридори за пенсионери да отпаднат

Супермаркетите искат зелените коридори за пенсионери да отпаднат

Мярката предизвиквала опашки и напрежение, вместо да улеснява ситуацията

 

Той припомни, че от 4 години БСП внася всеки път алтернативен бюджет и са го направили и тази година. "Нашите идеи се различават и с това, че те не са антиковид, те ще помогнат на кризата, предвиждаме средства за безплатно тестване и масово тестове, специални средства за болниците. Важното е ковидът да бъде прелюдие към една по-дълбока промяна. Протестите утихнаха, но недоволството не. Изборите дали ще са през март или по-рано не знам, но съм сигурен, че мнозинството избиратели ще потърсят сметката за изгубеното време на това правителство, категоричен бе Зарков.