Въвеждането на "зелен коридор" за възрастните хора предизвиква повече напрежение, отколкото решения в условията на пандемия. Това заявяват в своя официална позиция от Сдружението за модерна търговия.

Припомняме, съгласно последната промяна в интервала от 13.30 до 16.30 часа в търговските обекти могат да пазаруват само хора на и над 65 години.

Според Сдружението обаче мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, а напротив - води до опашки и струпвания на хора пред магазините в началото и в края на "коридора".

Те са категорични, че мярката няма да спомогне за защитаване на уязвимите хора. От СМТ смятат, че е право на самите хора да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор, тъй като препоръчителният диапазон от време няма как да бъде удобен за всички.

Омбудсманът и пенсионерите против коридора за пазаруване

Омбудсманът и пенсионерите против коридора за пазаруване

Ранните сутрешни часове били неподходящи за трудноподвижните хора

Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор, предупреждават от Сдружението. Според тях "коридорите" нарушават и правата на хората под 65 години, тъй като затрудняват пазаруването им и обърква техния дневен ритъм

От Сдружението посочват, че широкият интервал от три часа ги ограничава допълнително предвид факта, че родителите на ученици и малки деца сутрин са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн обучението им, а на работещите дистанционно възрастни се налага да пазаруват след 16.30 ч. заради забраната за пазаруване в зеления коридор. Така по според тях изкуствено се създават предпоставки за струпвания и неспазване на социалната дистанция.

БСК също е "за" отпадането на коридорите за пазаруване

БСК също е "за" отпадането на коридорите за пазаруване

Камарата подкрепя предложението на Сдружението за модерна търговия

В позицията се посочва, че мярката на практика е неизпълнима, защото на служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. Причината е, че по закон те нямат правомощия да изискват лични документи.

От СМТ твърдят, че мярката води до постоянни конфликтни ситуации, с което застрашава здравето на служителите и охраната на обектите и създава опасност от каскадно заразяване на служители и невъзможност за изпълнение на служебните им задължения. Това според тях може да доведе до недостиг на екипи и невъзможност за функциониране на обектите.

Втори зелен коридор за възрастни в магазините
Обновена

Втори зелен коридор за възрастни в магазините

Спират плановите операции до 30 ноември

От Сдружението допълват и че заради недостатъчно добро обяснение на "зелените коридори" част от хората над 65 години все още не са разбрали в кой часови диапазон могат да пазаруват.

Фактът, че ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки, но не и за други обекти, където също има струпвания, пък обезсмислял наличието на подобен времеви интервал.

Компаниите от Сдружението за модерна търговия напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и екипите - за регулярни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н. Целта е да се гарантира безопасно пазаруване за всички потребители независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

По тази причина те настояват за отпадане на "зеления коридор" за посещение в магазините на хора на и над 65 години.

Те изразяват готовност за провеждане на съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8.00 до 10.00 часа. По този начин според тях всеки ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност, спазвайки препоръката, без да е задължен за това, а при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Според тях тази гъвкавост ще премахне струпванията на хора, предизвикани от сегашната мярка, а също и недоволството.

Мерките срещу COVID-19 в София били прагматични и вече с резултат

Мерките срещу COVID-19 в София били прагматични и вече с резултат

Дончо Барбалов доволен, че втори ден има спад на заразените