Омбудсманът Диана Ковачева настоява за отмяна на "зеления коридор" за пазаруване на възрастните хора.

Тя препоръчва на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да отмени пазаруването в хранителни магазини и аптеки на възрастни граждани над 65-годишна възраст само в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа.

Общественият защитник посочва, че повод за препоръката й са жалби на граждани, които алармират, че през наближаващите зимни дни ранните сутрешни часове за пазаруване ще са неподходящи за по-трудноподвижните хора и може да се стигне до инциденти, изискващи дори посещаване на болници.

По думи на Ковачева това ще претовари допълнително здравната система. Освен това се посочва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10.00 часа, спазването на заповедта ще ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства.

МВР няма да глобява пенсионери с хляб в магазина в 10.30

МВР няма да глобява пенсионери с хляб в магазина в 10.30

По думите на Христо Терзийски до момента има над 600 присъди за нарушена карантина, като 2 са ефективни

Омбудсманът напомня и че има и работещи хора над 65 години и за тях ще бъде невъзможно да пазаруват в извънработното си време. Според нея е притеснителен фактът, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани.

Ковачева е на мнение, че е било по-удачно разрешението в предходна заповед на здравния министър, с която се предвиждаше само забрана за лица до 60-годишна възраст да посещават магазините и аптеките във времето от 8.30 до 10.30 часа всеки ден.

От своя страна от репортаж на БНТ става ясно, че хората над 65-годишна възраст настояват за още един коридор за пазаруване освен този между 8 и 10 сутринта. Друго предложение е настоящият да се измести към обяд.

Аргументите на възрастните хора са, че е много рано, отрязъкът е малък, пенсионерите са трудно подвижни, а някои магазини дори не са отворени по това време.

В 8.00 часа сутринта повечето магазини на пазара в столичния квартал "Младост" 1 все още са затворени, а раздвижването започва едва към 9.00 часа. Това означава, че един час за пенсионерите е пропуснат.

Въпреки че масово възрастните хора негодуват от прозореца за пазаруване, за някои от тях коридорът е удобен.

Припомняме, вчера здравният министър обеща при застудяване коридорът да бъде изместен между 14.00 и 16.00 часа.

Тази сутрин пък вътрешният министър Христо Терзийски увери, че пенсионер, който пазарува например в 10.30 ч., няма да бъде глобен, а ще получи устно предупреждение.