Кметът на София Йорданка Фандъкова публикува на своя фейсбукпрофил нови ограничителни мерки с мотив - забавяне на разпространението на коронавируса.

Включват и поликлиниките (ДКЦ-тата) в прегледите при леки грипоподобни симптоми. Директорите на ДКЦ-а до седмица трябва да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Ето и останалите мерки:

От 7 ноември се забранява посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител. Това е решение на софийския оперативен щаб, което обсъдихме и с ръководствата на големите търговски обекти, пише Фандъкова.

Създават "зелени коридори" за пазаруване на гражданите над 65 г., които ще посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч. на обяд.

В Русе затягат мерките и въвеждат "зелен коридор" от днес

В Русе затягат мерките и въвеждат "зелен коридор" от днес

Мерките ще важат до 19 ноември

В последната седмица екипите на СДВР и общината провериха над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда, пише Фандъкова.

3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията в София от началото на седмицата. Продължава засиления контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения.

Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на Метрополитен.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%