Българската стопанска камера подкрепя предложението на Сдружението за модерна търговия за отпадане на "зелените коритори" за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст.

БСК е съгласна с аргументите на Сдружението, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, а освен това създава предпоставки за струпване на граждани от всички възрасти във и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за здравето им.

От Стопанската камара изтъкват, че мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери, родителите на деца в училищна възраст, както и самите работещи в търговските вериги, които се затрудняват в определянето на възрастта на посетителите, а нямат право по закон да изискват документ за самоличност.

Супермаркетите искат зелените коридори за пенсионери да отпаднат

Супермаркетите искат зелените коридори за пенсионери да отпаднат

Мярката предизвиквала опашки и напрежение, вместо да улеснява ситуацията

Освен създаването на конфликтни ситуации и затруднения, мярката не спомяга по никакъв начин за гарантирането на безопасна за пазаруване среда на възрастните клиенти, които по дефиниция пазаруват в ненатоварените часове на деня, посочва се в позицията на БСК.

От Камарата напомнят, че търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите - за регулярни дезинфекции, предпазни средства, плексигласови прегради, информационни материали и т.н. Според тях прилаганите превантивни мерки би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.

Припомняме, съгласно последната промяна в интервала от 13.30 до 16.30 часа в търговските обекти могат да пазаруват само хора на и над 65 години.

Омбудсманът и пенсионерите против коридора за пазаруване

Омбудсманът и пенсионерите против коридора за пазаруване

Ранните сутрешни часове били неподходящи за трудноподвижните хора