БСП не успява изцяло да ангажира хората с леви убеждения. ГЕРБ пък увеличава поддръжката си, като навлиза в центристкото пространство. Това показват резултатите от проучване на „Сова Харис” по поръчка на Агенция „Фокус”.

Проучването е на тема „Обществени нагласи към събитията в лявото политическо пространство в България“. То е направено през март и е обхванало 1000 души.  

Социолозите са констатирали, че идеологическите нагласи в нашата страна са разпределени в четири сравнително равностойни групи. Съществувал паритет между лявото, центъра, дясното и политически неангажираните лица.

Резултатите от проучването показват, че преобладаващата част от левите симпатизанти не виждат нужда от нов политически проект в лявото пространство. Като цяло хората в страната не виждат алтернатива на интеграцията ни в Европейския съюз. Това дава основание на социолозите да заключат, че български вариант на СИРИЗА е невъзможен. Според избирателите няма национален потенциал за подобно нещо.

За лявото в България проатлантическата линия е без алтернатива, разбира се при изграждане на по-специални отношения с Русия, коментират от „Сова Харис”.

Относно предстоящите президентски избори, резултатите от проучването са показали, че най-избираемите лица от структурите на БСП са Михаил Миков – 11,3 %, Илияна Йотова – 10,8 %, Корнелия Нинова – 10,7 % и Янаки Стоилов – 9 %.

От агенцията коментират, че промяна в политическата линия на БСП след последната смяна на ръководството засега се забелязва предимно вътре в партията. Това затвърждавало ролята на социалистите като опозиция, но не ги превръщало в алтернатива на управлението. Според проучването, за да се превърне в алтернатива, столетницата трябва да убеди избирателите, че има потенциал и е носител на идеи, които могат да освободят национален ресурс в полза на социалното благополучие на обществото.

От „Сова Харис” прогнозират, че на БСП й предстои тежък конгрес. Традицията показвала, че действащият лидер обикновено се налагал като печеливш избор. Не бил за пренебрегване фактът, че според партийния устав на този конгрес трябва да бъдат подменени над половината от секретарите по места. Имало вероятност промяната да надигне протестна вълна. Според значителна част от симпатизантите обаче след конгреса ще излязат обединени зад новоизбраното ръководство.

На въпрос как определят своите политически възгледи, преобладаваща част от анкетираните са отговорили центристки – 26,8 %. След това се нареждат десни – 25,4 %; Не мога да преценя – 26,6 % и леви – 21,1 %.

Запитани има ли нужда от нов политически проект в лявото политическо пространство 40,5 % са отговорили, че не могат да преценят, 34,3 % - не и 25,2 % - да.

45,7 % от запитаните са на мнение, че няма промяна в политическата линия на БСП след смяната на ръководството. 40,5 % от запитаните не могат да преценят, а 13,9 % смятат, че има промяна.

На въпрос коя тенденция ще се наложи на предстоящия конгрес на БСП 53% от запитаните са отговорили, че не могат да преценят, 26.7% смятат, че партията ще се обедини и 20.3% са на мнение, че партията ще се разедини.