курумбашевБСП и ДПС са доволни от решението на КС. Той отмени поправка в Закона за филмовата индустрия, според която властта отпуска субсидия на Националния филмов център "при възможност", а размерът й е "до", а не "за" 7 игрални, 14 документални филма и 160 минути анимация.

Решението на КС е взето с 9 на 2 гласа, посочи на брифинг в НС Петър Курумбашев от БСП. Според него становището на конституционните съдии показва, че законът за киноиндустрията е направен некадърно от управляващите. Аз съм щастлив от това, което се случи, изтъкна Стефан Данаилов.

Режисьорът Иглика Трифонова, която също бе в НС благодари на депутатите от БСП и ДПС, че са сезирали КС и са спасили българското кинопроизводство. По думите й министрите на културата са в министерството, за да подкрепят културата.

Българското кино е във възход, старото българско кино е обичано, подчерта тя. По време на криза изкуството е дважди по-важно, категорична е Трифонова.  Четин Казак от ДПС пък припомни, че законът е приет през задната врата, според него.