Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър на отбраната Атанас Запрянов относно позицията на България на срещата на върха на НАТО.

Бившият председател на БСП Корнелия Нинова поиска от премиера и служебния министър да разсекретят декларацията или изслушването да се проведе на закрито заседание.

Единственото секретно са договори с други страни членки, които се разсекретяват по специален начин, отговори служебният премиер, с което индиректно обясни, че дори и на заседание на затворени врати депутатите няма да слушат и четат извънредни неща. Министър Атанас Запрянов също обясни, че позицията няма как да бъде напълно разсекретена, защото "се базира на секретни документи на НАТО. Това са документи разработени в Алианса, не в България".

Димитър Главчев повтори за пореден път, че страната ни няма да изпраща войски в Украйна.

Той припомни думите на Йенс Столтенберг "НАТО е отбранителен съюз и е намерен начин как да се помага на Украйна, без да се включваме във войната". "Мотивите ми да попитам НС кой да представлява страната е, че ние сме служебно правителство и позицията ни трябва да бъде разгледана от народните представители. След като видях, че няма единна позиция - поканих президента да бъде ръководител на делегацията. Защо той отказа, е негово лично мнение. Имаме състав на делегацията. В позицията няма нищо притеснително. Отчетени и защитени са националните интереси на България. Отчетени са съюзническите интереси", посочи Главчев.

На въпрос на ДПС какво в позицията е смутило президента Радев, довело до отказа му да участва на срещата на върха на НАТО, Главчев отново отговори: Това е лично решение, така че няма как да го коментирам. Какво го е смутило - само той може да каже. Това е пример как да си взаимодействат институциите. Очевидно има лични мотиви.

Впоследствие по предложение на "Има такъв народ" депутатите решиха все пак да засекретят пленарното заседание, в което народните представители изслушват служебния премиер Димитър Главчев и военният министър Атанас Запрянов за позицията на България за НАТО и войната в Украйна. Обичайно включване с "разкрития след закрито заседание" може да се очакват именно от "Има такъв народ", а и от БСП.